Burgery z kotletem serowym z salsą pomidorową

Burgery z kotletem serowym z salsą pomidorową
Zdjęcie - Burgery z kotletem serowym z salsą pomidorową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Burgery z kotletem serowym z salsą pomidorową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Burgery z kotletem serowym z salsą pomidorową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Burgery z kotletem serowym z salsą pomidorową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Burgery z kotletem serowym z salsą pomidorową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 200 g pomidorów
  • 150 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 150 g twardego żółtego sera w kawałku
  • 50 g bułki tartej
  • 30 g roszponki
  • 30 ml majonezu
  • 2 bułki do hamburgerów
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka gałązek bazylii
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Pomidory zanurzamy na 10 sekund we wrzątku, a następnie usuwamy skórkę. Kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę.

Do posiekanych pomidorów dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną bazylię. Skrapiamy 20 ml Oliwiera i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ser kroimy na dwa dość grube plastry i panierujemy dwu- lub trzykrotnie w rozkłóconym jajku i bułce tartej.

Na suchej patelni opiekamy przekrojone bułki.

Na rozgrzaną patelnię wylewamy ok. 130 ml oleju.

Na dobrze rozgrzanym oleju smażymy kotlety serowe z obu stron na złoty kolor.

Połówki bułek smarujemy majonezem. Układamy kolejno kotlety serowe, pomidory oraz sałatę. Przykrywamy górną częścią bułki.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów