Spaghetti bolognese z brokułami

Spaghetti bolognese z brokułami
Zdjęcie - Spaghetti bolognese z brokułami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Spaghetti bolognese z brokułami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Spaghetti bolognese z brokułami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Spaghetti bolognese z brokułami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Spaghetti bolognese z brokułami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 500 g makaronu spaghetti
  • 300 g brokuła
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 100 g marchwi
  • 100 g parmezanu
  • 70 g cebuli
  • 50 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 50 g selera naciowego
  • 15 g koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • po ½ łyżeczki suszonego tymianku i oregano
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Na Oliwierze rumienimy mięso.


Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach, cebulę i seler drobno kroimy i dodajemy do mięsa. Przesmażamy.


Dodajemy posiekany czosnek, zioła i zalewamy passatą oraz bulionem. Oprószamy solą i dusimy pod przykryciem przez 1,5-2 godziny.


Brokuły dzielimy na niewielkie różyczki i obgotowujemy krótko w osolonym wrzątku. Następnie przelewamy zimną wodą.

Przed końcem duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Dodajemy blanszowane różyczki brokuła i po chwili zdejmujemy z ognia.


Gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu.


Makaron przekładamy na talerze i polewamy mięsnym sosem. Posypujemy tartym parmezanem.



Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów