Przepis na delikatne naleśniki
Bardzo delikatne, puszyste naleśniki na lato. Receptura, nieznacznie różni się od przepisu na tradycyjne naleśniki. Tutaj oddzielam żółtka od białek i białka ubite na sztywno z solą, dodaję do ciasta na końcu.
Naleśniki podaj z sezonowymi owocami, jabłkami smażonymi z cynamonem lub z serkiem śmietankowym ?
Składniki na delikatne naleśniki / około 11 sztuk- 3/4 szkl. mleka
- 1 szkl. wody niegazowanej
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- sól na koniec małej łyżeczki
- 1 łyżeczka cukru
- 2 jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
- 1 łyżka oleju
W miseczce, wymieszaj rózgą kuchenną – wodę, mleko i żółtka.
Dodaj przesianą mąkę, zmiksuj wszystko na małych obrotach. Dodaj cukier i olej, ponownie pomieszaj składniki.
Białka ubij na sztywno z solą. Sztywną pianę, dodaj do ciasta, ostrożnie pomieszaj składniki.
Ciasto odstaw na 30 minut.
Naleśniki smaż na średnim ogniu, na patelni do naleśników z nieprzywierającym dnem. Na początku smażenia i co 3 – 4 naleśnik, posmaruj patelnię pędzelkiem zanurzonym w oleju.
Podaj z owocami, konfiturą, jabłkami smażonymi z cynamonem, twarogiem, jogurtem lub śmietaną….mniam ?