Zimowa surówka z cykorii

Zimowa surówka z cykorii

Mogło by się wydawać, że zimą skazani jesteśmy na marchewkę i buraczki, czasem kapustę, ale zapominamy o warzywach, które właśnie teraz są najlepsze: brukselka, jarmuż czy cykoria właśnie.

Zdjęcie - Zimowa surówka z cykorii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Niektórzy obawiają się gorzkiego posmaku tego warzywa. Wystarczy jednak tylko wybierać sztuki jasne (słabo wybarwione), przed jedzeniem dokładnie wypłukać w zimnej wodzie. I już! Cykoria gotowa jest do jedzenia. A ta lekko gorzka nuta dodaje tylko wyrazistości tym chrupiącym listkom.

Zdjęcie - Zimowa surówka z cykorii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś proponuję cykorię w wersji „na świeżo”- w surówce (choć wiem, że świetnie sprawdza się też podawana na ciepło- szczególnie w zapiekankach). Dobrałam do niej kontrastowe, słodko-kwaśne dodatki (i to takie, na które też mamy szczyt sezonu): pestki granatu i pomarańcze/mandarynki. Do tego wyrazisty sos musztardowo-miodowy i sałatkę można stawiać na stole!

Zdjęcie - Zimowa surówka z cykorii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak większość surówek, tę również najlepiej przygotować (szczególnie polać sosem) bezpośrednio przed podaniem.

Zdjęcie - Zimowa surówka z cykorii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • Surówka:
  • cykoria - 3 szt
  • pomarańcza - 2 szt (lub 4 mandarynki)
  • granat - pestki z 1/2 owocu
  • Sos:
  • oliwa - 3 łyżki
  • musztarda - ok. 1 łyżeczka
  • miód - ok. 1 łyżeczka
  • ocet jabłkowy - ok. 1 łyżeczka
Przygotowanie:

Cykorię umyj w zimnej wodzie, wykrój twardy głąb ze środka i pokrój w ok. 1 cm. kawałki.

Dodaj pestki wyjęte z granatu oraz obrane i pokrojone pomarańcze/mandarynki.

Przygotuj sos: wszystkie składniki połącz na gładki dressing. Dopraw do smaku (sos musi być po prostu smaczny, intensywny w smaku)- proporcje poszczególnych składników zależeć będą m.in. od rodzaju dodanego miodu czy użytej musztardy.

Sosem polej surówkę bezpośrednio przed podaniem, pozostanie wtedy przyjemnie chrupiąca.

Kategorie przepisów