Porady kulinarne
-
Jak długo smażyć kotlety siekane?
Kotlety siekane smażę na rozgrzanym oleju Kujawski 3 ziarna przez kilka minut z każdej strony, aż kotlety się zarumienią, a mięso straci surowość.
-
Bułeczki kwiatuszki - jak je podawać?
Na świeżo (prosto po upieczeniu) są miękkie i puszyste, a ser w środku jest jeszcze lekko roztopiony. Możecie jeść je samodzielnie lub z dodatkami jako szybkie śniadanie czy przekąska.
-
Co zrobić, aby starte warzywa puściły sok?
Warzywa przekładam na sitko, posypuję 1 łyżką soli, mieszam i odstawiam na 10-15 minut, żeby puściły sok.
-
Ziemniaki - co zrobić przed ich pieczeniem?
Ziemniaki obieram, kroję w mniejsze kawałki, przekładam do garnka, zalewam gorącą wodą i gotuję przez około 8 minut.
-
Zupa z cukinii - co zapewni jej zielony kolor?
Piękny zielony kolor zapewnią skórki z cukinii, które blendujemy w osobnym naczyniu z niewielkim dodatkiem naszej zupy i wlewamy je do garnka. Jeśli chcemy, aby zieleń była trwalsza, skórki możemy zblanszować przed blendowaniem.
-
Cukinia - jak pozbyć się goryczki?
Posypuję cukinię solą i odstawiam na 15 min. Po tym czasie, aby pozbyć się goryczki spłukuję nadmiar soli.
-
-
Jak wystudzić ciasto jogurtowe ?
Po upieczeniu – pozostaw ciasto jogurtowe z truskawkami na oleju w formie na ok. 10 minut, aby lekko ostygło. Następnie wyjmij je z formy i pozostaw na kratce do całkowitego ostygnięcia. To pozwoli zachować jego puszystość i uniknąć zapadania się.
-
Jak przechowywać ciasto z truskawkami?
Puszyste ciasto jogurtowe z truskawkami na oleju najlepiej smakuje świeże, ale można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni. Jeśli chcesz, aby zachowało swoją wilgotność – możesz przykryć je folią aluminiową lub spożywczą.
-
Ciasto jogurtowe - jaki jogurt wybrać?
Do ciasta najlepiej sprawdzi się gęsty jogurt naturalny. Unikaj jogurtów z dodatkami smakowymi, które mogą zmieniać smak ciasta i wpływać na jego konsystencję. Wyjmij jogurt wcześniej z lodówki, aby był w pokojowej temperaturze.
-
Ciasto z truskawkami - jak upiec puszyste ciasto?
Dla uzyskania super puszystego ciasta – nie dokładaj owoców do środka ciasta, tylko ułóż je na wierzchu. Warto pokroić je na mniejsze kawałki, aby nie zapadły się w ciasto.
-
Jakie truskawki dodać do ciasta z truskawkami?
Używaj świeżych i dojrzałych truskawek, aby uzyskać najlepszy smak i aromat. Przed dodaniem do ciasta dokładnie je umyj i osusz.
-
Jak długo piec ziemniaki do sałatki?
Ziemniaki pieczemy w airfryer w temperaturze 190 stopni C przez ok. 20 minut.
-
Krewetki - czym je zamarynować?
Do zamarynowania krewetek użyliśmy oleju Kujawskiego “Czosnek – bazylia”, który jest aromatycznym połączeniem oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia z naturalnymi, aromatycznymi ziołami!
-
Jakie właściwosci ma kminek?
Nie tylko nadaje wyjątkowy smak, ale także ma wiele korzyści zdrowotnych. Kminek wspomaga trawienie, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Jest też źródłem antyoksydantów, które pomagają w walce ze stresem oksydacyjnym. Dodanie kminku do chleba to więc doskonały sposób na wzbogacenie codziennej diety o te cenne składniki.
-
Pasta z łososia - z czym ja podawać?
Można podać ją z pieczywem, tortillą, jako przekąskę na krakersach lub wyjadać bez niczego.