Hawajskie szaszłyki z kurczaka i ananasa
Sezon grillowy w pełni, poza kiełbaskami i karkówką warto wrzucić na ruszt szaszłyki z kurczakiem i ananasem. Jestem pewna, że to będą Twoje ulubione szaszłyki 🍍
Oleje Kujawski z ziołami to połączenie najwyższej jakości oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia z aromatycznymi ziołami.
Idealnie sprawdzają się do dań na ciepło oraz na zimno. Można na nich smażyć, marynować składniki, dodawać je do sałatek.
Każdy znajdzie swój ulubiony smak – w ofercie znajdziemy aż 8 wariantów smakowych.
Składniki na hawajskie szaszłyki z kurczaka i ananasa oraz surówkę
Szaszłyki:
- 500 g udek z kurczaka bez kości
- 1/2 świeżego ananasa
- 3-4 łyżki oleju Kujawski z cytryną i bazylią
- sól i pierz
Surówka z młodej kapsuty:
- 1/2 młodej kapusty
- 1 marchewka
- świeży koperek
- 2 łyżki oleju Kujawski z cytryną i bazylią
- sól i pieprz
Jak zrobić hawajskie szaszłyki z kurczaka i ananasa oraz surówkę?
Udka kurczaka kroję w dużą kostkę, doprawiam je do smaku solą, pieprzem oraz olejem smakowym Kujawski. Mięso odstawiam do zamarynowania na co najmniej godzinę, aż mięso nabierze smaku.
Oczyszczonego ananasa kroję w kostkę. Na wykałaczkę nabijam naprzemiennie mieso z kurczaka i ananasa. Szaszłyki grilluję lub smażę na patelni, aż mięso się zrumieni i straci surowość.
Przygotowuję surówkę.
Kapustę szatkuję, marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach, a świeży koperek siekam. Warzywa przekładam do miski, doprawiam je do smaku solą i pieprzem oraz olejem smakowym Kujawski. Surówkę dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut, aby warzywa zmiękły.
Gotowe hawajskie szaszłyki z kurczaka i ananasa podaję z surówką.
Porada: Do hawajskich szaszłyków z kurczaka i ananasa polecam dodać odrobinę świeżo wyciśniętego soku z limonki do marynaty. Kwaśna nuta podkreśli słodycz ananasa i nada mięsu jeszcze więcej aromatu.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 90 min
Stopień trudności: prosty przepis