Ziemniaki Hasselback z boczkiem + sałatka
Wszyscy kochamy pieczone ziemniaki, a te z boczkiem i polane ziołowym olejem Kujawski – jeszcze bardziej 🙂
Taki smakowy olej to super sprawa. Można go użyć zarówno do marynaty do mięs, warzyw, ryb, jak i po prostu doprawić nim sałatkę. Jest 8 wariantów smakowych, więc każdy znajdzie coś dla siebie.
Składniki na ziemniaki Hasselback z boczkiem i sałatkę:
Ziemniaki:
- 4 duże ziemniaki
- 150 g boczku
- 2-3 łyzki oleju Kujawskiego z rozmarynem, oregano i bazylią
Sałatka:
- 300 g pomidorków
- 1/2 czerwonej cebuli
- szczypiorek
- 50 g sera feta
- 30 g pestek słonecznika
- sól
- odrobina soku z limonki
- 1-2 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią
Jak przygotować ziemniaki Hasselback z boczkiem i sałatkę?
Ziemniaki dokładnie myjemy – nie obieramy. Robimy w nich głębokie nacięcia. Między nacięcia wkładamy plastry boczku. Ja wkładałam co drugie nacięcie, ponieważ miałam dosyć grube plastry boczku. Ziemniaki smarujemy olejem smakowym Kujawski, posypujemy solą. Najlepiej zawinąć je w folię aluminiową i grillować przez około 40-50 minut.
Pomidorki kroimy na połówki, czerwoną cebulę i szczypiorek siekamy, ser feta kroimy w kostkę. Pestki słonecznika należy uprażyć.
Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą i gotowe.
Porada: Przy wyborze ziemniaków, postaw na te mniejsze, ponieważ szybciej się upieką i będą miały chrupiącą skórkę.
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: prosty przepi