Ziemniaki Hasselback z boczkiem + sałatka

Ziemniaki Hasselback z boczkiem + sałatka

Zdjęcie - Ziemniaki Hasselback z boczkiem + sałatka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wszyscy kochamy pieczone ziemniaki, a te z boczkiem i polane ziołowym olejem Kujawski – jeszcze bardziej 🙂

Taki smakowy olej to super sprawa. Można go użyć zarówno do marynaty do mięs, warzyw, ryb, jak i po prostu doprawić nim sałatkę. Jest 8 wariantów smakowych, więc każdy znajdzie coś dla siebie.

Składniki na ziemniaki Hasselback z boczkiem i sałatkę:

Ziemniaki:

  • 4 duże ziemniaki 
  • 150 g boczku 
  • 2-3 łyzki oleju Kujawskiego z rozmarynem, oregano i bazylią

Sałatka:

  • 300 g pomidorków 
  • 1/2 czerwonej cebuli 
  • szczypiorek 
  • 50 g sera feta 
  • 30 g pestek słonecznika 
  • sól 
  • odrobina soku z limonki 
  • 1-2 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią

Zdjęcie - Ziemniaki Hasselback z boczkiem + sałatka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak przygotować ziemniaki Hasselback z boczkiem i sałatkę?

Ziemniaki dokładnie myjemy – nie obieramy. Robimy w nich głębokie nacięcia. Między nacięcia wkładamy plastry boczku. Ja wkładałam co drugie nacięcie, ponieważ miałam dosyć grube plastry boczku. Ziemniaki smarujemy olejem smakowym Kujawski, posypujemy solą. Najlepiej zawinąć je w folię aluminiową i grillować przez około 40-50 minut.

Pomidorki kroimy na połówki, czerwoną cebulę i szczypiorek siekamy, ser feta kroimy w kostkę. Pestki słonecznika należy uprażyć.

Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą i gotowe.

 

Zdjęcie - Ziemniaki Hasselback z boczkiem + sałatka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów