Soczysty kurczak pieczony na piwie z ziemniakami
Pomysł na obiad: soczysty kurczak pieczony na piwie z ziemniakami. Idealna propozycja dla fanów kurczaka z rożna. Do przygotowania dania wykorzystałam olej Kujawski 3 ziarna, który jest:
- mieszanką oleju z rzepaku lnu i pestek dyni o wysokiej temperaturze dymienia, przez co świetnie nadaje się do smażenia i gotowania
- bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy E i K.
Składniki na soczystego kurczaka pieczonego na piwie z ziemniakami:
- 1 kurczak (o wadze około 1,8 kg)
- ziemniaki (dowolna ilość)
- dowolna butelka piwa
Marynata:
- 9 łyżek oleju Kujawski 3 ziarna
- przyprawy: słodka papryka mielona,
- ostra papryka mielona,
- przyprawa do kurczaka,
- sól,
- pieprz,
- czosnek granulowany,
- majeranek.
Jak upiec soczystego kurczaka na piwie?
Do miseczki wlewam olej Kujawski 3 ziarna i dodaję przyprawy. Mieszam do połączenia się składników.
Kurczaka myję i osuszam. Smaruję olejową marynatą.
Na blaszce do pieczenia umieszczam otwartą butelkę piwa (odlewam z niej szklankę piwa), a na butelkę nakładam kurczaka. Obok układam ziemniaki (obrane i pokrojone w mniejsze kawałki), doprawiam solą, słodką papryką mieloną i odrobiną czosnku.
Kurczaka na piwie z ziemniakami piekę przez przez ok. 1 godzinę 40 min. w piekarniku w temperaturze 220 stopni C.
Porada: Aby kurczak wyszedł jeszcze bardziej soczysty, spróbuj zamarynować go na kilka godzin przed pieczeniem, a najlepiej zostawić w lodówce na całą noc.
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 2 godziny
Stopień trudności: prosty przepis