Błyskawiczna babka pomarańczowa na oleju
Błyskawiczna babka pomarańczowa na oleju to przepis dla tych, którzy cenią sobie szybkie i proste wypieki o intensywnym, cytrusowym aromacie. Dzięki świeżo wyciśniętemu soku z pomarańczy i startej skórki, ciasto zyskuje orzeźwiający smak. Olej Kujawski 3 Ziarna sprawia, że wypiek jest wilgotny i dłużej świeży.
Kujawski 3 ziarna ma wysoką temperaturę dymienia, przez co świetnie nadaje się do smażenia i gotowania. Olej jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 oraz witaminy E i K.
Szklana butelka jest bardziej ekologiczną alternatywą w porównaniu z butelkami plastikowymi.
Składniki na błyskawiczną babkę pomarańczową na oleju:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka z górką proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju Kujawski 3 ziarna
- 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
- skórka otarta z jednej pomarańczy
Jak upiec błyskawiczną babkę pomarańczową na oleju?
Wszystkie składniki na ciasto (oprócz mąki i proszku do pieczenia) krótko zmiksować do połączenia się składników. Do zmiksowanych składników przesiać partiami mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać już tylko łyżką lub trzepaczką.
Ciasto na babkę pomarańczową przelewamy do formy “keksówki” o długości 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Pieczemy przez ok. 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Gotową błyskawiczną babkę pomarańczowa na oleju można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: prosty przepis