Ciasto ze śliwkami z octem
Ciasto ze śliwkami z dodatkiem octu to wyjątkowy przepis, który zaskakuje połączeniem prostych składników i nietypowego dodatku. Dzięki obecności kefiru i oleju rzepakowego ciasto jest wilgotne i delikatne, a śliwki dodają mu owocowej świeżości. Co ciekawe to ocet w połączeniu z proszkiem do pieczenia i sodą odpowiada za jego puszystość, tworząc lekką i napowietrzoną strukturę ciasta. Ten nieoczywisty składnik działa na zasadzie reakcji chemicznej, która sprawia, że wypiek zyskuje idealną konsystencję.
To ciasto jest nie tylko smaczne, ale i bardzo proste w przygotowaniu, co sprawia, że doskonale sprawdzi się na każdą okazję.
Składniki na ciasto ze śliwkami na oleju:
- 2 szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
- 2 jajka
- ½ szklanki kefiru
- szczypta soli
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- 1 łyżka octu
- ½ szklanki oleju rzepakowego Kujawski
- 300 g śliwek
- opcjonalnie – 2-3 krople dowolnego aromatu do ciast
Jak upiec ciasto ze śliwkami na oleju?
Krok 1
Mąkę, sól i proszek do pieczenia wymieszać w jednej większej misce.
Krok 2
Cukier, kefir, jajka, olej Kujawski wymieszać w drugiej misce.
Krok 3
Mokre składniki dolać do suchych. Mieszać razem do połączenia składników, na koniec połączyć sodę z octem, dodać do mieszanki i delikatnie wmieszać szpatułką. Ciasta nie powinno się za długo mieszać po połączeniu składników – dosłownie kilka ruchów ręką.
Krok 4
Ciasto przelać do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce (zamiast śliwek mogą być inne owoce).
Rada: papieru do pieczenia warto zgnieść w kulkę, a następnie rozprostować. Teraz dużo łatwiej będzie dopasować papier na foremkę o dowolnym kształcie.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Ciasto ze śliwkami na oleju piec do suchego patyczka przez ok. 35-40 minut.
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: 50 min.
Stopień trudności: prosty przepis