Kolorowe szaszłyki z karkówki
Lubicie grillować? Mamy dla Was sposób, jak grillować w domu i nie ubrudzić piekarnika!
Składniki na kolorowe szaszłyki z karkówki:
- 800 g karkówki pokrojonej w większą kostkę
- 300 g wędzonego boczku
- 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
- 1 puszka ananasa
- 1 ½ czerwonej cebuli (jedna pokrojona w dużą kostkę + 1/2 cebuli pokrojonej w piórka)
- 85 g kukurydzy
- 1 łyżka pestek dyni
- 200 g pomidorów koktajlowych
- sałata lodowa
- sól, pieprz,
- olej Kujawski “Papryka ostra, bazylia, pomidor”
- 150 g sera feta
Jak przyrządzić kolorowe szaszłyki z karkówki?
👉karkówkę przekładamy do miski, solimy, pieprzymy i wlewamy 3-4 łyżki oleju Kujawskiego “Papryka ostra, bazylia, pomidor”. Mięso dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do zamarynowania
👉na patyki do szaszłyków nadziewamy kolejno zamarynowane mięso, ananasa, paprykę, boczek, cebulą i tak na zmianę 3-4 razy,
👉szaszłyki przekładamy na kratkę z piekarnika, a pod spód dajemy blachę wyłożoną papierem, żeby miał gdzie odciec tłuszcz. Szaszłyki pieczemy w piekarniku przez 35 minut w temperaturze 200 stopni C w trybie “góra-dół”
👉w międzyczasie posiekaną sałatę lodową wrzucamy do miski, dodajemy piórka z czerwonej cebuli, kukurydzę z puszki, pomidory przekrojone na pół, pieprz, sól i 2-3 łyżki oleju Kujawskiego “Papryka ostra, bazylia, pomidor”. Sałatkę mieszamy, posypujemy pestkami dyni i podajemy do kolorowych szaszłyków z karkówki.
Porada: Jeśli lubicie ostrzejsze smaki, możecie dodać do marynaty trochę chili lub ulubionej ostrej przyprawy.
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 90 min
Stopień trudności: prosty przepis