Pieczone kotlety jaglane z dynią i szpinakiem

Pieczone kotlety jaglane z dynią i szpinakiem

Zdjęcie - Pieczone kotlety jaglane z dynią i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczone kotlety jaglane z dynią i szpinakiem to doskonała propozycja na zdrowy i sycący obiad. Kasza jaglana w połączeniu z dynią i świeżym szpinakiem tworzy idealną bazę dla tych bezmięsnych kotletów. Dodatek cebuli i czosnku nadaje potrawie wyrazistości. Całość dopełni aromatyczny olej Kujawski z ziołami z nutą pomidora, czosnku i bazylii, dodając potrawie wyjątkowego charakteru.

Składniki na pieczone kotlety jaglane z dynią i szpinakiem:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki wody
  • 250-300 g dyni (najlepiej hokkaido)
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g szpinaku
  • 2 jajka
  • 50 g bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z ziołami “Pomidor, czosnek, bazylia”

Przygotowanie pieczonych kotletów jaglanych z dynią i szpinakiem:

Cebulę i czosnek kroimy drobno.

Dynię ścieramy na dużych oczkach tarki (hokkaido nie trzeba obierać, jeśli używacie innej, należy ją wcześniej obrać), a szpinak siekamy na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, następnie wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy aż się zarumienią. Dodajemy startą dynię oraz szpinak i podgrzewamy dalej, aż warzywa zmiękną.

Kaszę jaglaną płuczemy i przekładamy do rondelka. Zalewamy wodą w proporcji 1:3 (ok. 1,5 szklanki wody), lekko solimy i gotujemy, aż kasza wchłonie cały płyn.

Ugotowaną kaszę łączymy z warzywami. Dodajemy 2 jajka, bułkę tartą oraz łyżkę oleju Kujawskiego z ziołami wariant “Pomidor, czosnek, bazylia”. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy dokładnie. Dłonie natłuszczamy olejem i formujemy z masy kotleciki. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C na około 35 minut, delikatnie obracając je w połowie pieczenia.

Pieczone kotlety jaglane z dynią i szpinakiem podajemy ze świeżymi warzywami.

 

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów