Pasta z makreli z olejem lnianym

Pasta z makreli z olejem lnianym

Zdjęcie - Pasta z makreli z olejem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Najlepsza pasta z makreli 😍👇

Taka pasta idealnie sprawdzi się do nadziewania jajek. Możesz podać ją z pieczywem, tortillą lub wyjadać bezpośrednio z miski. Aby zwiększyć wartości odżywcze pasty i nadać jej wyjątkowego smaku, dolałam do niej olej lniany Kujawski tłoczony na zimno.

Każdy z olejów charakteryzuje się trochę innym składem i zawartością kluczowych składników. Olej lniany jest źródłem kwasów omega-3, których zawiera przeszło 40 razy więcej niż oliwa z oliwek.

Składniki na pastę z makreli z olejem lnianym:

  • 200 g makreli wędzonej
  • 10 g oleju lnianego Kujawski tłoczonego na zimno 
  • 40 g cebuli
  • 25 g majonezu
  • 50 g ketchupu
  • natka pietruszki 

 

Zdjęcie - Pasta z makreli z olejem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie pasty z makreli z olejem lnianym:

Makrelę wędzoną oczyszczam z ości i rozdrabniam.

Cebulkę kroję w drobną kostkę, a natkę pietruszki siekam.

Makrelę, cebulę i natkę przekładam do miski, doprawiam do smaku olejem lnianym Kujawski, majonezem i ketchupem. Dokładnie mieszam i podaję w ulubiony sposób.

 

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 10 min.
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów