Pasta z makreli z olejem lnianym
Najlepsza pasta z makreli 😍👇
Taka pasta idealnie sprawdzi się do nadziewania jajek. Możesz podać ją z pieczywem, tortillą lub wyjadać bezpośrednio z miski. Aby zwiększyć wartości odżywcze pasty i nadać jej wyjątkowego smaku, dolałam do niej olej lniany Kujawski tłoczony na zimno.
Każdy z olejów charakteryzuje się trochę innym składem i zawartością kluczowych składników. Olej lniany jest źródłem kwasów omega-3, których zawiera przeszło 40 razy więcej niż oliwa z oliwek.
Składniki na pastę z makreli z olejem lnianym:
- 200 g makreli wędzonej
- 10 g oleju lnianego Kujawski tłoczonego na zimno
- 40 g cebuli
- 25 g majonezu
- 50 g ketchupu
- natka pietruszki
Przygotowanie pasty z makreli z olejem lnianym:
Makrelę wędzoną oczyszczam z ości i rozdrabniam.
Cebulkę kroję w drobną kostkę, a natkę pietruszki siekam.
Makrelę, cebulę i natkę przekładam do miski, doprawiam do smaku olejem lnianym Kujawski, majonezem i ketchupem. Dokładnie mieszam i podaję w ulubiony sposób.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 10 min.
Stopień trudności: prosty przepis