Porady kulinarne
-
Czy można upiec ciasto bez piekarnika?
Nie masz piekarnika, a masz ochotę na ciasto... To może skorzystasz z przepisu na cytrynowe ciasto z patelni?
-
Jak wlewać olej do ciasta?
Nie przerywając ubijania – wlej cienkim strumieniem olej Kujawski z pierwszego tłoczenia.
-
-
Jajka faszerowane - jak podostrzyć smak ?
Aby dodać pikantności, możesz dodać do farszu odrobinę sosu sriracha, pieprzu cayenne lub innych ostrych przypraw według gustu.
-
Jajka faszerowane - czy można nie używać majonezu?
Tak, możesz zastąpić majonez dodatkową porcją jogurtu naturalnego, aby uzyskać lżejszą wersję przekąski.
-
Jajka faszerowane - jak długo można przechowywać je w lodówce?
Jajka faszerowane można bezpiecznie przechowywać w lodówce przez 1-2 dni. Pamiętaj, aby przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
-
Czy można zastąpić zakwas innym składnikiem?
W przypadku braku zakwasu, zamiennikiem może być łyżka octu jabłkowego lub sok z cytryny, dodane na końcu gotowania, aby dodać zupie kwasowości.
-
Czy zupę chrzanową można zamrozić?
Zupa chrzanowa bez dodatku śmietany nadaje się do zamrożenia. Dodaj śmietanę po rozmrożeniu i ponownym podgrzaniu.
-
Czy zupę chrzanową można przygotować dzień wcześniej?
Tak, zupa nawet zyskuje na smaku, gdy ma czas, aby przegryźć się w lodówce przez noc.
-
Jak obierać ogórka gruntowego?
Obieranie ogórka gruntowego zawsze zaczynamy od jasnej końcówki. Ciemna jest miejscem gromadzenia się gorzkich substancji. Obierając ogórka od ciemniejszej strony, rozprowadzamy gorzki smak.
-
Sposoby na zmianę smaku ciasta.
Możecie podkręcić smak ciasta, dodając ulubione aromaty — waniliowy czy migdałowy. Jeśli jesteście fanami suszonych owoców na przykład rodzynek, z powodzeniem możecie dodać je do ciasta.
-
-
Polędwiczki wieprzowe - czy można przygotować je z wyprzedzeniem?
Polędwiczkę można przygotować z wyprzedzeniem - można je upiec dzień wcześniej i podgrzać przed podaniem. Trzeba pamiętać jednak, że mięso najlepiej smakuje świeżo przygotowane.
-
Jak długo przechowywać sos kurkowy?
Sos najlepiej spożyć od razu, ale można go przechowywać w lodówce do 2 dni.
-
Mazurek - jak przełamać smak ciasta?
Wystudzony spód do mazurka smarujemy najpierw dżemem porzeczkowym.
-
Żurek - czym wzbogacić smak?
Wzbogacony został białą kiełbasą, zakwasem, sporą ilością majeranku i chrzanem.