Porady kulinarne
-
Czy zupę chrzanową można zamrozić?
Zupa chrzanowa bez dodatku śmietany nadaje się do zamrożenia. Dodaj śmietanę po rozmrożeniu i ponownym podgrzaniu.
-
Czy zupę chrzanową można przygotować dzień wcześniej?
Tak, zupa nawet zyskuje na smaku, gdy ma czas, aby przegryźć się w lodówce przez noc.
-
Jak obierać ogórka gruntowego?
Obieranie ogórka gruntowego zawsze zaczynamy od jasnej końcówki. Ciemna jest miejscem gromadzenia się gorzkich substancji. Obierając ogórka od ciemniejszej strony, rozprowadzamy gorzki smak.
-
Sposoby na zmianę smaku ciasta.
Możecie podkręcić smak ciasta, dodając ulubione aromaty — waniliowy czy migdałowy. Jeśli jesteście fanami suszonych owoców na przykład rodzynek, z powodzeniem możecie dodać je do ciasta.
-
-
Polędwiczki wieprzowe - czy można przygotować je z wyprzedzeniem?
Polędwiczkę można przygotować z wyprzedzeniem - można je upiec dzień wcześniej i podgrzać przed podaniem. Trzeba pamiętać jednak, że mięso najlepiej smakuje świeżo przygotowane.
-
Jak długo przechowywać sos kurkowy?
Sos najlepiej spożyć od razu, ale można go przechowywać w lodówce do 2 dni.
-
Mazurek - jak przełamać smak ciasta?
Wystudzony spód do mazurka smarujemy najpierw dżemem porzeczkowym.
-
Żurek - czym wzbogacić smak?
Wzbogacony został białą kiełbasą, zakwasem, sporą ilością majeranku i chrzanem.
-
Jaki ma być farsz do jajek faszerowanych?
Kluczem do sukcesu jest dokładne wymieszanie składników farszu, by uzyskać idealną konsystencję i głębię smaku.
-
Czy można zmieniać przepis na babkę piaskową?
Babka piaskowa to przepis, który świetnie nadaje się do eksperymentów. Możesz dodać kakao, aby uzyskać czekoladową wersję, albo posiekać orzechy, suszone owoce, a nawet dodać kawałki czekolady dla bogatszego smaku.
-
Babka - jaka temperatura składników?
Pamiętaj, aby składniki miały temperaturę pokojową – to ułatwi ich łączenie się.
-
Jak przygotować jajka do faszerowania?
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na pół. Z każdej połówki wyciągamy żółtko i przekładamy je do miseczki. Puste białka układamy na paterze.
-
Jak zabarwić jajka naturalnymi sposobami?
To zdrowa i naturalna metoda barwienia. Jajka ugotowane na twardo barwimy w naturalnych barwnikach na takie kolory:
- RÓŻOWY – burak starty zalany wrzątkiem, z dodatkiem łyżki octu.
- ŻÓŁTY – łyżka kurkumy zalana wrzątkiem z łyżką octu.
- NIEBIESKI – poszatkowana czerwona kapusta zalana wrzątkiem i gotowana kilka minut.
-
Jak przygotować blaszkę do pieczenia?
Blaszkę do pieczenia babki smarujemy olejem rzepakowym, posypujemy bułką tartą, a nadmiar wysypujemy.
-
Jak wzmocnić smak sosu do polędwiczki?
W czasie przygotowanie sosu żurawinoweg mżesz dodać odrobinę wina dla dodatkowego smaku.