Pikantne ogórki
Pikantne ogórki to idealna propozycja dla miłośników ostrzejszych smaków, którzy chcą urozmaicić swoje codzienne posiłki. To prosta i szybka przekąska, która łączy w sobie chrupkość świeżego ogórka z wyrazistymi, azjatyckimi nutami smakowymi. Dzięki olejowi Kujawski „Papryka ostra, bazylia, pomidor” oraz prażonemu sezamowi danie nabiera głębi i charakteru. To świetny dodatek do dań głównych, a także doskonały sposób na wprowadzenie nieco egzotyki do swojej kuchni.
Składniki na pikantne ogórki:
- 1 ogórek
- 1 łyżeczka oleju Kujawski z ziołami “Papryka ostra, bazylia, pomidor”
- 1 łyżeczka prażonego sezamu + więcej do ozdoby
- szczypta soli
- ½ łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 ząbek czosnku
- opcjonalnie: kawałek nori
Jak przygotować pikantne ogórki?
Świeżego ogórka zetrzeć na mandolinie lub pokroić w cienkie plastry (bez obierania).
Przełożyć do zamykanego pojemnika.
Dodać sól, prażony sezam, ocet ryżowy, brązowy cukier, sos sojowy i smakowy olej Kujawski oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zamknąć pudełko i energicznie potrząsać przez kilka sekund.
Na koniec można pociąć wodorosty nori na małe kawałki i wymieszać z ogórkiem. Posypać dodatkowym sezamem i opcjonalnie płatkami chilli. Pikantne ogórki gotowe!
Porada: aby uzyskać nieco inny profil smakowy możesz eksperymentować z różnymi rodzajami octu, np. octem jabłkowym lub balsamicznym.
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 10 min
Stopień trudności: prosty przepis