Pikantne ogórki

Pikantne ogórki

Zdjęcie - Pikantne ogórki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pikantne ogórki to idealna propozycja dla miłośników ostrzejszych smaków, którzy chcą urozmaicić swoje codzienne posiłki. To prosta i szybka przekąska, która łączy w sobie chrupkość świeżego ogórka z wyrazistymi, azjatyckimi nutami smakowymi. Dzięki olejowi Kujawski „Papryka ostra, bazylia, pomidor” oraz prażonemu sezamowi danie nabiera głębi i charakteru. To świetny dodatek do dań głównych, a także doskonały sposób na wprowadzenie nieco egzotyki do swojej kuchni.

Składniki na pikantne ogórki:

  • 1 ogórek
  • 1 łyżeczka oleju Kujawski z ziołami “Papryka ostra, bazylia, pomidor”
  • 1 łyżeczka prażonego sezamu + więcej do ozdoby
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 ząbek czosnku
  • opcjonalnie: kawałek nori

Zdjęcie - Pikantne ogórki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Jak przygotować pikantne ogórki?

Świeżego ogórka zetrzeć na mandolinie lub pokroić w cienkie plastry (bez obierania).

Przełożyć do zamykanego pojemnika.

Dodać sól, prażony sezam, ocet ryżowy, brązowy cukier, sos sojowy i smakowy olej Kujawski oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zamknąć pudełko i energicznie potrząsać przez kilka sekund.

Zdjęcie - Pikantne ogórki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na koniec można pociąć wodorosty nori na małe kawałki i wymieszać z ogórkiem. Posypać dodatkowym sezamem i opcjonalnie płatkami chilli. Pikantne ogórki gotowe!

Zdjęcie - Pikantne ogórki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Porada: aby uzyskać nieco inny profil smakowy możesz eksperymentować z różnymi rodzajami octu, np. octem jabłkowym lub balsamicznym.

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 10 min
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów