Gulasz wieprzowy z grzybami
Jesień obfituje w przepyszne sezonowe produkty, w tym grzyby. Dzisiaj aromatyczny gulasz wieprzowy z grzybami – sekret smaku i koloru pysznego gulaszu to dobrze przysmażone mięso. Tutaj smażone na rzepakowym oleju Kujawskim z pierwszego tłoczenia, który idealnie się do tego nadaje.
Olej Kujawski powstaje z wyselekcjonowanych nasion rzepaku, ma złocisty kolor, neutralny smak i zapach, dzięki czemu jest odpowiedni zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do produkcji oleju Kujawskiego wybierane są tylko nasiona rzepaku spełniające rygorystyczne wymagania jakościowe. Kujawski z pierwszego tłoczenia jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 oraz witamin E+K.
Składniki na gulasz wieprzowy z grzybami:
- 1 kg mięsa wieprzowego np. szynka
- 500 g leśnych grzybów
- 1 cebula
- ziele angielskie
- listki laurowe
- 3 łyżki rzepakowego oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia do smażenia
- 2 łyżki mąki pszennej
- 80 ml słodkiej śmietanki
- woda
Przygotowanie gulaszu wieprzowy z grzybami:
Mięso wieprzowe oczyścić z błon, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę. Na patelnię wlać rzepakowy olej Kujawski i rozgrzać. Dorzucić liście laurowe, ziele angielskie – chwilę razem podgrzewać.
Zwiększyć moc palnika, dodać pokrojone mięso i podsmażyć. Mięso ma się ładnie przypiec – nie przypalić.
W międzyczasie oczyścić grzyby leśne i pokroić w plastry, cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Do podsmażonego mięsa dodać pokrojoną cebulę i grzyby – chwilę razem smażyć.
Podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Pamiętać, żeby uzupełniać w międzyczasie wodę.
Gdy mięso wieprzowe jest już miękkie – dolać ok. 300 ml wody i zagotować. Następnie oprószyć całość mąką (można zrobić to przez sitko) wymieszać i zagotować. Wlać śmietankę – przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać pokrojoną natkę pietruszki i gulasz wieprzowy z grzybami leśnymi gotowy!
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: prosty przepis