Paszteciki francuskie z pieczarkami

Paszteciki francuskie z pieczarkami

Zdjęcie - Paszteciki francuskie z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotuj pyszne paszteciki z pieczarkami. Wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu – to idealna propozycja nie tylko na świąteczny stół.

Składniki na paszteciki francuskie z pieczarkami:

  • 200 g pieczarek
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g cebuli
  • 1 - 2 łyżeczki sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • 1-2 łyżki oleju oleju Kujawski 3 ziarna
  • 1 jajko

Zdjęcie - Paszteciki francuskie z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak upiec paszteciki francuskie z pieczarkami?

Cebulę i pieczarki kroję drobno. Na patelni rozgrzewam olej Kujawski 3 ziarna i podsmażam, aż z pieczarek odparuje woda. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Następnie dodaję posiekaną natkę pietruszki i pozostawiam do wystudzenia.

Na ciasto francuskie wykładam ostudzony farsz pieczarkowy i zawijam wzdłuż krótkiego boku. Z tak przygotowanej rolady kroję małe paszteciki. Smaruję roztrzepanym jajkiem. Paszteciki francuskie z pieczarkami piekę w piekarniku w temperaturze 220 stopni C przez ok. 15-17 min.

 

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 1 godz.
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów