Paszteciki francuskie z pieczarkami
Przygotuj pyszne paszteciki z pieczarkami. Wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu – to idealna propozycja nie tylko na świąteczny stół.
Składniki na paszteciki francuskie z pieczarkami:
- 200 g pieczarek
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g cebuli
- 1 - 2 łyżeczki sosu sojowego
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- 1-2 łyżki oleju oleju Kujawski 3 ziarna
- 1 jajko
Jak upiec paszteciki francuskie z pieczarkami?
Cebulę i pieczarki kroję drobno. Na patelni rozgrzewam olej Kujawski 3 ziarna i podsmażam, aż z pieczarek odparuje woda. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Następnie dodaję posiekaną natkę pietruszki i pozostawiam do wystudzenia.
Na ciasto francuskie wykładam ostudzony farsz pieczarkowy i zawijam wzdłuż krótkiego boku. Z tak przygotowanej rolady kroję małe paszteciki. Smaruję roztrzepanym jajkiem. Paszteciki francuskie z pieczarkami piekę w piekarniku w temperaturze 220 stopni C przez ok. 15-17 min.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 1 godz.
Stopień trudności: prosty przepis