Po zrobieniu gołąbków, została mi główka kapusty włoskiej obdarta z zewnętrznych liści. Nie bardzo miałam pomysł, co z nią zrobić... ale na szczęście z pomocą przyszedł mi wujek google ;) Z przepisu znalezionego na Cafe Babilon zrobiłam pyszną, sycąca zupę z mięsną wkładką, która idealnie sprawdziła się w roli jednodaniowego obiadu.
Zostawiam Was dziś z błyskawiczną, pyszną zupą, którą Lucinda Scala Quinn gotowała u Marthy Stewart. Chowder z łososiem. Trochę ją zmieniłam, nie dodając bulionu rybnego, bo nie miałam. Dałam bulion warzywny. Dzięki temu zupa ma jedynie delikatny rybny posmak, tylko za sprawą łososia. Wyszła naprawdę bardzo dobra
Jakiś czas temu zobaczyłam ją w programie "Ewa Gotuje". Już wtedy zaprogramowałam się na jej przygotowanie, ale debiut nastąpił dopiero dziś. Myślę sobie nad jej wersjami i sposobami podania. Czytałam gdzieś, że ktoś oprócz pulpecików dodaje makaron, więc może pasowałby również kuskus? Z całą pewnością będzie dobrze współgrać z kawałkiem bagietki czy grzankami.
Zajrzałam do starego zeszytu z przepisami i znalazłam właśnie tę zupę. Ostatni raz robiłam ją kilkanaście lat temu, więc najwyższy czas przypomnieć sobie, jak smakuje :)
Tę prostą , ale niezwykle pyszną i pożywną zupę najczęściej przygotowuję zimową porą, bo właśnie o tej porze roku smakuje najbardziej. Jest sycąca i mocno rozgrzewająca .
Usmażyć pokrojone w kostkę: kiełbasę, cebulę i paprykę, dodać do bulionu warzywnego razem z ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Przyprawić papryką i cząbrem. gotować do ich miękkości..
Zupa jest bardzo smaczna, niesamowicie sycąca, ale nie jest dla wszystkich. Ser nadaje jej ostrego i wyrazistego smaku, który nie wszystkim może pasować.
Cebulę i pora pokroić w cienkie plasterki, wrzucić na rozgrzany olej i zeszklić. Grzyby pokroić w cienkie paski, wrzucić do gara i zalać wodą (...) Dodać starte na tarce warzywa, listki laurowe, ziele angielskie i zeszkloną cebulę z porem.
Na taki zimny dzień jak dzisiaj polecam pyszną, rozgrzewającą zupę z brokułów oraz sera. Chociaż już znalazłam swoją idealną zupę brokułową i nie szukałam kolejnej to kiedy zobaczyłam ten przepis i wyobraziłam sobie ten smak w połączeniu z serem wiedziałam, że nam posmakuje.
Wiem, że flaczki są potrawą, którą się kocha, albo nienawidzi;) My należymy do tych pierwszych. Nie ma nic lepszego niż talerz dobrych flaczków, w mroźny, zimowy dzień.