Zupa rybna
Bardzo rzadko na moim stole wirtualnym gości zupa, tym razem jednak skusiłam się, ponieważ ta zupa rybna zasługuje na uwagę i należy do moich ulubionych. Doskonała, rozgrzewająca, lekko strawna, bogata w witaminy i kwasy tłuszczowe omega-3, jednym słowem samo zdrowie.
Zupa jest na bulionie warzywnym z dodatkiem curry i dorsza, ale również można użyć innej morskiej ryby np. morszczuka. Zupa rybna jest doskonała z chrupiącymi bułeczkami.
Składniki:
- 600 g filetów dorsza lub morszczuka
- ok.2l wody
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 1 mała papryka
- 1 por
- 2 pomidory bez skórki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka zmielonej curry
- 1/4 szklanki natki pietruszki
- 1-2 łyżki oliwy
- 1 łyżka mąki
- pieprz, sól
Wykonanie:
- Dorsza pokroić na kawałki posypać solą i pieprzem, można skropić cytryną, obtoczyć w mące.
- Oliwę rozgrzać na patelni i krótko obsmażyć rybę z obu stron, przełożyć na talerz. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć paprykę, pokrojoną w paski.
- Por pokroić, marchew i pietruszkę pokroić w talarki.
- Warzywa zalać wodą i gotować pod przykryciem do miękkości, dodać łyżkę przecieru pomidorowego.
- Przełożyć rybę i podsmażoną paprykę do warzywnego bulionu, dodać curry i doprawić do smaku.
- Gotować na małym ogniu przez ok. 6 minut.
- Przed podaniem posypać natką pietruszki.
- Zupę rybną podawać z pieczywem.
Smacznego ?
autor: Samantha