Zupa krem z brokułów z serem stilton

Zupa krem z brokułów z serem stilton

Zdjęcie - Zupa krem z brokułów z serem stilton - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiOstatnio zdałam sobie sprawę, że nie jemy zbyt często zup, w ostatnim czasie nie jadaliśmy ich w ogóle. Postanowiłam to zmienić, ponieważ zupa są pełne wartości odżywczych, bogate w witaminy i na ogół pyszne. Realizację swojego postanowienia rozpoczęłam od przygotowania gęstej zupy kremu z brokułów z dodatkiem niebieskiego sera. Zupa jest bardzo smaczna, niesamowicie sycąca, ale nie jest dla wszystkich. Ser nadaje jej ostrego i wyrazistego smaku, który nie wszystkim może pasować.
Zupa krem z brokułów z serem stilton*:

  • 25 g masła
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 por (tylko biała część), posiekany
  • 350 g brokułów, rozdzielonych na różyczki
  • 1 mały ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
  • 600 ml wywaru warzywnego
  • 300 ml mleka
  • 45 ml śmietany kremówki
  • 115 g sera stilton lub innego intensywnego sera z niebieską pleśnią, np. gorgonzoli
  • sól, pieprz


W garnku rozpuszczam masło, dodaję cebulę i pora, duszę pod przykryciem, ok 10 min do czasu aż warzywa staną się miękkie. Dodaję brokuły, ziemniaka i wywar z warzyw, gotuję całość na średnim płomieniu, częściowo pod przykryciem ok 15-20 min do czasu aż warzywa całkowicie zmięknął. Kiedy warzywa są już miękkie, miksuję całość przy pomocy blendera na gęsty krem. Następnie dodaję mleko i śmietanę, podgrzewam całość, ale nie dopuszczam do wrzenia. Gorącą zupę zdejmuję z kuchenki, dodaję do niej pokruszony ser i mieszam do momentu, w którym ser całkowicie się rozpuści, Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego
* Przepis pochodzi z książki Anne Sheasby pt. '400 best-ever soups'.

Kategorie przepisów