Zupa warzywna z ciecierzycą
Tę prostą , ale niezwykle pyszną i pożywną zupę najczęściej przygotowuję zimową porą, bo właśnie o tej porze roku smakuje najbardziej. Jest sycąca i mocno rozgrzewająca .
Zupę z dodatkiem ciecierzycy przygotowuję również w postaci gęstego kremu tutaj z dodatkiem chrupiących grzanek lub ulubionego pieczywa. Obie wersje smakują wybornie i są godne polecenia ze względu na wartości odżywcze ciecierzycy. Tym razem przygotowałam zupę wykorzystując gotowe ziarna ciecierzycy ze słoika, dzięki czemu zupa powstała w ekspresowym tempie. Można również suche ziarna ugotować samodzielnie po wcześniejszym namoczeniu ich w wodzie przez kilkanaście godzin/10-12/ .
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- ok.600 ml wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- kawałek selera naciowego
- 2 ziemniaki
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- zielona pietruszka lub kolendra do dekoracji
- sól i pieprz do smaku
oraz
kuleczki z ciasta francuskiego/lub ptysiowego/
Wykonanie:
-Warzywa dokładnie umyć i pokroić w kostkę,wodę zagotować.
-W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić posiekany czosnek i cebulę, chwilę podsmażyć.
-Dodać pokrojone warzywa, zamieszać i dusić ok.2-3 min.
-Wlać wodę, przykryć garnek i gotować do miękkości warzyw.
-Do ugotowanych warzyw wsypać ziarna ciecierzycy.
-Dodać przyprawy, doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Podawać z kuleczkami z ciasta francuskiego lub ptysiowego, udekorować zieloną pietruszką lub kolendrą.
Gęstość zupy można dowolnie uregulować dolewając przegotowanej wody.