Gorący kubek: Zupa cebulowa z serową grzanką

Gorący kubek: Zupa cebulowa z serową grzanką
Zdjęcie - Gorący kubek: Zupa cebulowa z serową grzanką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





















Kolejna notka z serii Gorący Kubek! Ostatnio prezentowałam Wam jak można zapiec gorącą czekoladę z bezą. Dziś chciałabym pokazać zupę cebulową z serem zapiekaną w kubku. Jeśli chodzi o podawanie pieczywa w zupie to zdaję sobie sprawę z tego, że zdania smakoszy są podzielone. Śliwka wręcz nie znosi rozmoczonego chleba, w związku z czym pomysł zapieczenia serowej grzanki w zupie jej się nie spodoba :) Na co dzień także nie jestem fanką takiego połączenia, ale akurat w przypadku zupy cebulowej uważam, że taki kawałek bagietki w zupie pasuje idealnie. Oczywiście zupa i grzanka muszą być posypane żółtym serem! Ser rozpuszcza się pod wpływem ciepła i cudownie ciągnie. Taka sycąca i rozgrzewająca cebulowa najlepiej smakuje zimą :)
Zupa cebulowa z serową grzanką 4 cebule 800 ml bulionu (warzywnego lub z kurczaka) ząbek czosnku łyżeczka cukru łyżka octu balsamicznego suszony rozmaryn w gałązkach 2 łyżki masła oliwa świeżo mielony pieprz szczypta soli bagietka/podłużna bułka żółty ser
1.Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy głęboki garnek lub wok i rozpuszczamy masło z odrobiną oliwy. Wrzucamy cebulę, dodajemy sporo pieprzu, szczyptę i smażymy 7 minut. Dodajemy cukier, czosnek, ocet balsamiczny i mieszamy. Zmniejszamy ogień. Igiełki suszonego rozmarynu ucieramy w moździerzu (uwolnią dzięki temu zapach) i dorzucamy do cebuli. Cebulę dusimy jeszcze przez kilka minut, aż będzie miękka. Następnie dolewamy bulion i gotujemy zupę przez 10-15 minut. 2. Zupę przelewamy do kubka (który nadaje się do piekarnika). Bagietkę/podłużną bułkę kroimy w kromeczki. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Powierzchnię zupy posypujemy garścią żółtego sera, kładziemy kromkę i na niej także kładziemy żółty ser. Kubek podgrzewamy w piekarniku o temperaturze 190 stopni przez 8 minut.
Tosia

Kategorie przepisów