Kotlety a'la caprese
Jeśli nie macie pomysłu na obiad polecam coś w klimacie śródziemnomorskim czyli kotlety a'la caprese. Można użyć dowolnego mięsa, ja użyłam oczywiście kurczaka, ale w orginale polecane były sznycle wieprzowe a nawet indyk. Całość wspaniale się łączy no i bardzo szybko się robi. Wystarczy podsmażyć mięso, wszystko złożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawic do piekarnika na kilka minut. Przepis pochodzi z ostatniego numeru Soli i Pieprzu.
Składniki:
- 4 pomidory
- 250 g mozzarelli w zalewie
- 3 łyżki oliwek
- 4 kotlety wieprzowe lub z indyka lub z kurczaka
- sól, pieprz ziarnisty
- 2 łyżki oliwy
- 1-2 łyżki zielonego pesto (u mnie czerwone)
Pomidory pokroić w plastry. Mozzarellę osączyć i z oliwkami także pokroić w plastry. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanej oliwie po około 2 minut z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Kotlety posmarować warstwą pesto. Obłożyć plastrami pomidorów i mozzarelli. Na wierzch wyłożyć oliwki. Oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Piec około 10 minut.
Smacznego:)