Kotlety a'la caprese

Kotlety a'la  caprese

Jeśli nie macie pomysłu na obiad polecam coś w klimacie śródziemnomorskim czyli kotlety a'la caprese. Można użyć dowolnego mięsa, ja użyłam oczywiście kurczaka, ale w orginale polecane były sznycle wieprzowe a nawet indyk. Całość wspaniale się łączy no i bardzo szybko się robi. Wystarczy podsmażyć mięso, wszystko złożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawic do piekarnika na kilka minut. Przepis pochodzi z ostatniego numeru Soli i Pieprzu.

Zdjęcie - Kotlety a'la  caprese  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 4 pomidory
  • 250 g mozzarelli  w zalewie
  • 3 łyżki oliwek
  • 4 kotlety wieprzowe lub z indyka lub z kurczaka
  • sól, pieprz ziarnisty
  • 2 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki zielonego pesto (u mnie czerwone)

Pomidory pokroić w plastry. Mozzarellę osączyć i z oliwkami także pokroić w plastry. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanej oliwie po około 2 minut z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Kotlety posmarować warstwą pesto. Obłożyć plastrami pomidorów i mozzarelli. Na wierzch wyłożyć oliwki. Oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Piec około 10 minut.

Smacznego:)

Kategorie przepisów