Kurczak z grzybami i śmietaną (Mantarlı ve Kremalı Tavuk)
Turecka klasyka. Zawsze, gdy jestem w Istanbule to odwiedzam moją ulubioną księgarnię na Istiklal Caddesi, przy placu Taksim. Tam zawsze znajdę jakąś kulinarną pozycję książkową, której jeszcze nie posiadam. Tym razem przywiozłam "Turkish table" Gonul Candas i z niej jako jedno z pierwszych dań zrobilam wlasnie pierś z kurczaka z pieczarkami i śmietaną. Bardzo proste, a jakie pyszne. Za to kocham kuchnię turecką, że wcale nie trzeba się wiele napracować, aby uzyskać świetny efekt.
Składniki:
4 filety z kurczaka, ok. 600 - 700 g w sumie
1 cebula
1 łyżeczka owoców czarnego pieprzu (czarny pieprz w całości lub bardzo grubo mielony)
4 łyżki oleju
1 łyżka mąki pszennej
ok. 300 ml mleka pełnego, 3%
50 ml kremówki, lekko ubitej
ok. 100 - 150 ml bulionu z kurczaka
sól
czarny pieprz
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
150 g grzybów, np. pieczarek
sok z cytryny, ok. 1 łyżeczki
Przygotowanie:
1. Zagotować pół litra wody, dodać 1 łyżkę oleju, obraną i podzieloną na cztery części cebulę oraz czarny pieprz w całości. Dodać filety z kurczaka i przykryć garnek.
2. Gotować całość na średnim ogniu aż połowa wody wyparuje z garnka.
3. W osobnym rondlu rozgrzać lekko 2 łyżki oleju. Dodać 1 łyżkę mąki i wymieszać aż zmieni kolor na żółty. Dodawać powoli mleko i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać bulion z kurczaka i gotować aż sos zacznie gęstnieć. Dodać sól, czarny pieprz oraz gałkę muszkatołową.
Dodać lekko ubitą śmietankę, gotować jeszcze chwilę, mieszając cały czas.
4. Umyte grzyby pokroić na mniejsze części. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni i smażyć grzyby aż woda wyparuje. Uważać, aby nie przypalić. Dodać trochę soku z cytryny, ok. 1 łyżeczki.
5. Dodać usmazone grzyby do sosu.
6. Wyłożyć kurczaka na duży głęboki talerz. Polać następnie sosem z grzybami.
Można ozdobić natką pietruszki.
Smacznego!
Składniki:
4 filety z kurczaka, ok. 600 - 700 g w sumie
1 cebula
1 łyżeczka owoców czarnego pieprzu (czarny pieprz w całości lub bardzo grubo mielony)
4 łyżki oleju
1 łyżka mąki pszennej
ok. 300 ml mleka pełnego, 3%
50 ml kremówki, lekko ubitej
ok. 100 - 150 ml bulionu z kurczaka
sól
czarny pieprz
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
150 g grzybów, np. pieczarek
sok z cytryny, ok. 1 łyżeczki
Przygotowanie:
1. Zagotować pół litra wody, dodać 1 łyżkę oleju, obraną i podzieloną na cztery części cebulę oraz czarny pieprz w całości. Dodać filety z kurczaka i przykryć garnek.
2. Gotować całość na średnim ogniu aż połowa wody wyparuje z garnka.
3. W osobnym rondlu rozgrzać lekko 2 łyżki oleju. Dodać 1 łyżkę mąki i wymieszać aż zmieni kolor na żółty. Dodawać powoli mleko i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać bulion z kurczaka i gotować aż sos zacznie gęstnieć. Dodać sól, czarny pieprz oraz gałkę muszkatołową.
Dodać lekko ubitą śmietankę, gotować jeszcze chwilę, mieszając cały czas.
4. Umyte grzyby pokroić na mniejsze części. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni i smażyć grzyby aż woda wyparuje. Uważać, aby nie przypalić. Dodać trochę soku z cytryny, ok. 1 łyżeczki.
5. Dodać usmazone grzyby do sosu.
6. Wyłożyć kurczaka na duży głęboki talerz. Polać następnie sosem z grzybami.
Można ozdobić natką pietruszki.
Smacznego!