Flaki wołowe
Flaki wołowe
30 dag wołowiny
1 kg flaków mrożonych
3 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
por
sól, pieprz
2 łyżki majeranku
pieprz ziołowy naturalny
przyprawa do flaków
gałka muszkatałowa 1 kulka
ziele angielskie
2 łyżki mąki
olej do zasmażki
Flaki oczyścić, umyć i ugotować do miękkości. Mięso wołowe gotować w oddzielnym garnku wraz z warzywami, solą i pieprzem. Połączyć flaki z wywarem. Przyprawić do smaku przyprawami. Gotować. Po ugotowaniu odcedzić warzywa. Flaki i mięso pokroić w paski. Marchewkę zetrzeć na tarce, dodać do mięsa i flaków.
Na rozgrzany tłuszcz wsypać mąkę i zrumienić. Dodać do flaków.
Podawać z pieczywem.