Indyk w sosie pieczarkowym
Pomysł na danie z książeczki "Obiad w pół godziny" z Biblioteczki Poradnika Domowego.
Składniki na obiad dla 2 osób:
pół filetu z indyka (bądź dwie duże piersi z kurczaka)
20 dag pieczarek
1 papryka (ja użyłam kawałki 3 różnych papryk, zalegających w lodówce)
średnia cebula
sól, pieprz, czosnek
oliwa, sos sojowy, sok z połówki cytryny
śmietana (ewentualnie)
zielona pietruszka
Indyka pokrój w kostkę, obsyp solą, pieprzem i czosnkiem.
Pieczarki pokrój na plasterki, paprykę w paseczki.
Na oliwie podsmaż mięso, wyjmij je z rondla, wrzuć pieczarki z cebulą, podsmaż i podduś. Wrzuć mięso, dolej wody (lub bulionu), zagotuj, dodaj paprykę, sok z cytryny i sos sojowy. Duś przez 15-20 minut.
Gotową potrawę można wymieszać ze śmietaną, ale bez śmietany też smakuje dobrze. Przed podaniem posyp danie pietruszką.
Pasuje do ryżu lub makaronu, ale ja lubię jeść to tylko z sałatą.