Butter chicken :)

Butter chicken, czyli po prostu kurczak w maśle to indyjska potrawa znana na całym świecie. Kurczaka dusi się w maśle, jogurcie i pomidorach oraz mnóstwie przypraw, dzięki czemu potrawa ma aksamitną konsystencję i bardzo wyrazisty smak. Jedynym minusem było dla mnie to, że danie jest takie tłuste... Na przyszłość zmniejszyłabym ilość masła o połowę, a spotkałam się też z przepisami, gdzie dawało się tylko 2 łyżki masła.
Skorzystałam z przepisu z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia indyjska”. Polecam, warto spróbować :)

Zdjęcie - Butter chicken :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KURCZAK W MAŚLE (BUTTER CHICKEN)
(na 4 porcje)
100g masła,
1 łyżka oleju,
2 średnie cebule,
1 łyżeczka świeżo starego imbiru,
2 łyżeczki przyprawy garam masala,
2 łyżeczki mielonej kolendry (dałam 1 łyżeczkę),
1 łyżeczka chili w proszku (dałam ½ łyżeczki),
1 łyżeczka nasion czarnego kminku (pominęłam),
2 ząbki czosnku,
3 ziarenka pieprzu,
szczypta soli,
3 strąki zielonego kardamonu,
150ml jogurtu naturalnego,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
8 kawałków kurczaka, bez skóry (dałam 8 górnych części udek),
150ml wody,
2 listki laurowe,
150ml chudej śmietanki (dałam słodką śmietankę 18% do zup i sosów),
świeże listki kolendry,
2 zielone chili (pominęłam)

Imbir, garam masalę, chili w proszku, czarny kminek, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól i kardamon włożyć do miski, dodać jogurt, pastę pomidorową i dokładnie wymieszać (ja dodałam jeszcze 1 łyżkę mąki z ciecierzycy, aby jogurt nie zwarzył się podczas późniejszego gotowania, zamiast niej można użyć np. mąki kukurydzianej). Do miski z marynatą włożyć kawałki kurczaka i wymieszać.
Na dużej, głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzać masło i olej. Dodać cebulę, smażyć do momentu, gdy nabierze złotego koloru. Dodać kurczaka odsączonego z marynaty i smażyć 6-7 minut, ciągle mieszając. Dodać resztę marynaty, wlać wodę, wrzucić listki laurowe i dusić całość pod przykryciem przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie wlać śmietankę i dusić jeszcze ok. 15 minut, ale już bez przykrycia, tak aby sos zgęstniał.
Gotową potrawę udekorować listkami kolendry i posiekanymi papryczkami chili.

Zdjęcie - Butter chicken :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Butter chicken :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pieczona pierś indyka do kanapek

Pieczona pierś indyka do kanap…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Karkówka w sosie cebulowym
1

Karkówka w sosie cebulowym

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bułki z mięsem mielonym

Bułki z mięsem mielonym

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Placuszki drobiowe
2

Placuszki drobiowe

Patrycja Patrycja
Simply Food

Pieczona gęś z jabłkami – prosty przepis na pierś z gęsi
1

Pieczona gęś z jabłkami – pros…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Udka kaczki z jablkami

Udka kaczki z jablkami

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Kotlety mielone z indyka z dynią

Kotlety mielone z indyka z dyn…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pielmieni. Klasyka kuchni rosyjskiej na jesień i nie tylko…
1

Pielmieni. Klasyka kuchni rosy…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Klops z indyka. Dieta szybka przemiana - faza I i II
1

Klops z indyka. Dieta szybka p…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Papryka faszerowana mięsem i ryżem
4

Papryka faszerowana mięsem i r…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Zielone curry z kurczakiem i cukinią
2

Zielone curry z kurczakiem i c…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pomysł na kurczaka z pieczarkami
1

Pomysł na kurczaka z pieczarka…

napiecyku napiecyku
napiecyku