Butter chicken :)
Butter chicken, czyli po prostu kurczak w maśle to indyjska potrawa znana na całym świecie. Kurczaka dusi się w maśle, jogurcie i pomidorach oraz mnóstwie przypraw, dzięki czemu potrawa ma aksamitną konsystencję i bardzo wyrazisty smak. Jedynym minusem było dla mnie to, że danie jest takie tłuste... Na przyszłość zmniejszyłabym ilość masła o połowę, a spotkałam się też z przepisami, gdzie dawało się tylko 2 łyżki masła.
Skorzystałam z przepisu z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia indyjska”. Polecam, warto spróbować :)
KURCZAK W MAŚLE (BUTTER CHICKEN)
(na 4 porcje)
100g masła,
1 łyżka oleju,
2 średnie cebule,
1 łyżeczka świeżo starego imbiru,
2 łyżeczki przyprawy garam masala,
2 łyżeczki mielonej kolendry (dałam 1 łyżeczkę),
1 łyżeczka chili w proszku (dałam ½ łyżeczki),
1 łyżeczka nasion czarnego kminku (pominęłam),
2 ząbki czosnku,
3 ziarenka pieprzu,
szczypta soli,
3 strąki zielonego kardamonu,
150ml jogurtu naturalnego,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
8 kawałków kurczaka, bez skóry (dałam 8 górnych części udek),
150ml wody,
2 listki laurowe,
150ml chudej śmietanki (dałam słodką śmietankę 18% do zup i sosów),
świeże listki kolendry,
2 zielone chili (pominęłam)
Imbir, garam masalę, chili w proszku, czarny kminek, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól i kardamon włożyć do miski, dodać jogurt, pastę pomidorową i dokładnie wymieszać (ja dodałam jeszcze 1 łyżkę mąki z ciecierzycy, aby jogurt nie zwarzył się podczas późniejszego gotowania, zamiast niej można użyć np. mąki kukurydzianej). Do miski z marynatą włożyć kawałki kurczaka i wymieszać.
Na dużej, głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzać masło i olej. Dodać cebulę, smażyć do momentu, gdy nabierze złotego koloru. Dodać kurczaka odsączonego z marynaty i smażyć 6-7 minut, ciągle mieszając. Dodać resztę marynaty, wlać wodę, wrzucić listki laurowe i dusić całość pod przykryciem przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie wlać śmietankę i dusić jeszcze ok. 15 minut, ale już bez przykrycia, tak aby sos zgęstniał.
Gotową potrawę udekorować listkami kolendry i posiekanymi papryczkami chili.
Skorzystałam z przepisu z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia indyjska”. Polecam, warto spróbować :)
KURCZAK W MAŚLE (BUTTER CHICKEN)
(na 4 porcje)
100g masła,
1 łyżka oleju,
2 średnie cebule,
1 łyżeczka świeżo starego imbiru,
2 łyżeczki przyprawy garam masala,
2 łyżeczki mielonej kolendry (dałam 1 łyżeczkę),
1 łyżeczka chili w proszku (dałam ½ łyżeczki),
1 łyżeczka nasion czarnego kminku (pominęłam),
2 ząbki czosnku,
3 ziarenka pieprzu,
szczypta soli,
3 strąki zielonego kardamonu,
150ml jogurtu naturalnego,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
8 kawałków kurczaka, bez skóry (dałam 8 górnych części udek),
150ml wody,
2 listki laurowe,
150ml chudej śmietanki (dałam słodką śmietankę 18% do zup i sosów),
świeże listki kolendry,
2 zielone chili (pominęłam)
Imbir, garam masalę, chili w proszku, czarny kminek, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól i kardamon włożyć do miski, dodać jogurt, pastę pomidorową i dokładnie wymieszać (ja dodałam jeszcze 1 łyżkę mąki z ciecierzycy, aby jogurt nie zwarzył się podczas późniejszego gotowania, zamiast niej można użyć np. mąki kukurydzianej). Do miski z marynatą włożyć kawałki kurczaka i wymieszać.
Na dużej, głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzać masło i olej. Dodać cebulę, smażyć do momentu, gdy nabierze złotego koloru. Dodać kurczaka odsączonego z marynaty i smażyć 6-7 minut, ciągle mieszając. Dodać resztę marynaty, wlać wodę, wrzucić listki laurowe i dusić całość pod przykryciem przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie wlać śmietankę i dusić jeszcze ok. 15 minut, ale już bez przykrycia, tak aby sos zgęstniał.
Gotową potrawę udekorować listkami kolendry i posiekanymi papryczkami chili.