Jamajski kurczak z ananasem
Niedługo połowa sierpnia, a jakakolwiek perspektywa mojego wakacyjnego wyjazdu wciąż jest odległa. Choć skończyłam praktyki, wciąż mam sporo pracy no i... cóż, na razie pozostaje mi zadowalanie się wakacyjną muzyką, książką i czymś pysznym do jedzenia ;) Na przykład takim jamajskim kurczakiem. Poszczególne składniki świetnie się tu komponują, dając danie o egzotycznej nucie. Do tego danie jest nieskomplikowane i szybkie w przygotowaniu – tak jak lubię ;)
Przepis znaleziony u Panny Malwinny (ja odrobinę go zmodyfikowałam).
JAMAJSKI KURCZAK Z ANANASEM
(na 4 porcje)
2 duże filety z piersi kurczaka,
1 cebula,
2 średnie, dojrzałe pomidory,
1 duża, czerwona papryka,
200g kukurydzy z puszki,
8 plastrów ananasa z puszki,
pół szklanki mleka kokosowego,
pół czerwonej papryczki chili,
sól, pieprz,
słodka i ostra papryka w proszku,
2-3 łyżki oleju
Pierś pokroić w paseczki, przyprawić solą, pieprzem, słodką i pikantną papryką. Obsmażyć na patelni na oleju. Dodać pokrojoną w „piórka” cebulę i smażyć jeszcze 3 minuty (aż cebula zmięknie). Dodać posiekane chili (bez pestek) i pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę. Smażyć kolejne 5 minut. Pomidory sparzyć, obrać, miąższ pokroić na kawałki. Dodać razem z kukurydzą do kurczaka Dusić pod przykryciem około 10 minut. Na koniec dodać pokrojonego na kawałki ananasa oraz mleko kokosowe, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Smażyć jeszcze 5 minut.
Podawać z ryżem.
A tak btw to mój osobisty wakacyjny hicior ;) Nie jest to wprawdzie „moja nuta”, ale jakoś tak mi się radośniej robi, gdy tego słucham ;)
Przepis znaleziony u Panny Malwinny (ja odrobinę go zmodyfikowałam).
JAMAJSKI KURCZAK Z ANANASEM
(na 4 porcje)
2 duże filety z piersi kurczaka,
1 cebula,
2 średnie, dojrzałe pomidory,
1 duża, czerwona papryka,
200g kukurydzy z puszki,
8 plastrów ananasa z puszki,
pół szklanki mleka kokosowego,
pół czerwonej papryczki chili,
sól, pieprz,
słodka i ostra papryka w proszku,
2-3 łyżki oleju
Pierś pokroić w paseczki, przyprawić solą, pieprzem, słodką i pikantną papryką. Obsmażyć na patelni na oleju. Dodać pokrojoną w „piórka” cebulę i smażyć jeszcze 3 minuty (aż cebula zmięknie). Dodać posiekane chili (bez pestek) i pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę. Smażyć kolejne 5 minut. Pomidory sparzyć, obrać, miąższ pokroić na kawałki. Dodać razem z kukurydzą do kurczaka Dusić pod przykryciem około 10 minut. Na koniec dodać pokrojonego na kawałki ananasa oraz mleko kokosowe, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Smażyć jeszcze 5 minut.
Podawać z ryżem.
A tak btw to mój osobisty wakacyjny hicior ;) Nie jest to wprawdzie „moja nuta”, ale jakoś tak mi się radośniej robi, gdy tego słucham ;)