Indyk w curry z ananasem

Indyk w curry z ananasem

Poniższe danie polecam miłośnikom kuchni tajskiej w jej ostrej odmianie. Przepis zaczerpnęłam z książeczki "Kuchnia tajska" wydawnictwa Parragon. W oryginale zamiast indyka była tam pieczona kaczka - myślę, że też fajnie komponowałaby się z pozostałymi składnikami; niestety kaczki akurat nie udało mi się kupić i dlatego właśnie skorzystałam z indyka. Uprzedzam: jest to naprawdę ostre danie!

Składniki:

500 g mięsa z indyka lyb kaczki

400 ml mleka kokosowego

1 świeży, nieduży ananas, lub puszka ananasa w kawałkach

1 średnia cebula

1 łyżka zielonej tajskiej pasty curry

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka świeżo startego imbiru

1 łyżeczka brązowego cukru

1/2 łyżeczki tartej kolendry

1 łyżki oleju z orzechów ziemnych

Mięso pokrój na nieduże kawałki, obsmaż na złoto na patelni. Posiekaj cebulę i czosnek, w rondlu lub woku rozgrzej olej i usmaż cebulę z czosnkiem do miękkości. Dodaj pastę curry, zasmażaj przez chwilę, wlej mleko kokosowe i dodaj pozostałe składniki sosu oprócz ananasa. Kiedy sos się zagotuje, dorzuć mięso i ananas, duś razem przez chwilę. Sos można również wzbogacić, dodając sok z ananasa, a jeśli chcesz go zagęścić, dodaj 1-2 łyżeczki mąki kukurydzianej. Podawaj z ryżem.

Zdjęcie - Indyk w curry z ananasem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów