Każdy składnik w tej zupy idealnie do siebie pasuje i współgra smakiem. To jak poezja albo taniec. Miałam zamiar zrobić na obiad bardzo popularną zupę porową z mięsem mielonym i serem topionym. W domu zabrakło pora więc zastąpiłam go cebulą i takim przypadkiem powstała zupa o niepowtarzalnym, wyrazistym smaku.
Ta zupa to absolutny hit w moim domu. Jak ją przygotowuję od razu robię podwójną ilość. Jest niesamowicie aromatyczna, a ponadto ma wspaniałą teksturę. Sprawdza się zarówno na ciepło, jak również jako chłodnik podawany podczas letniego grill party.
Przepyszna i niezwykle aromatyczna zupa, która rozgrzeje nawet największego zmarzlucha :) Pieczona papryka nadaje tej potrawie wyjątkowego smaku, a chorizo – nieco ostrości. Zupa nie tylko rozgrzewa, ale i poprawia nastrój dzięki swojemu intensywnemu kolorowi.
Smak pieczonego czosnku jest dużo delikatniejszy, słodszy od świeżego, co bardzo mi odpowiada. Zupa mimo wszystko jest wyraźna, wspaniale smakuje z grzankami z serem. Zjedliśmy pełen garnek na raz.
W dzisiejszej zupie nowością dla mnie jest dodatek pomarańczy. Słyszałam już dawno o tym połączeniu, ale jakoś zawsze było mi z nim nie po drodze. Gdy znalazłam ten przepis w książce wiedziałam, że niedługo po niego sięgnę.
Wiem, że już pora na botwinkę, ale .... U mojej mamy w piwnicy jeszcze ostały się ostatnie buraczki - trzeba je było wykorzystać. I z tych oto ostatnich buraczków powstała pyszna zupa krem. A kolor ? Zachwycający !
Wiosna w pełni, piękna pogoda za oknem, warto więc przygotować na obiad coś świeżego i sezonowego:) A w sezonie mamy teraz szparagi, których pełno już wszędzie i to w miarę atrakcyjnych cenach. Niestety nie wszyscy je lubią (np. moja połówka) dla tego przemyciłam je w śmietankowej zupie wiosennej w stylu francuskim, wraz z moim ukochanym szpinakiem. Łatwa i przepyszna – polecam!
To najlepszy czerwony, postny, barszcz jaki kiedykolwiek jadłam. W naszym domu w Wigilię króluje od lat zupa grzybowa, jeżeli jednak macie ochotę na barszcz, ten przepis jest wart polecenia.
Domowy krem z kalafiora z serem pleśniowym to także bardzo eleganckie danie, powiedziałabym nawet że wykwintne. Ser z nitkami szlachetnej niebieskiej pleśni, chipsy z szynki parmeńskiej - jedząc krem z kalafiora z serem pleśniowym poczujecie się jak w najlepszej restauracji.