Barszcz wigilijny postny

To najlepszy czerwony, postny, barszcz jaki kiedykolwiek jadłam. W naszym domu w Wigilię króluje od lat zupa grzybowa, jeżeli jednak macie ochotę na barszcz, ten przepis jest wart polecenia. Używam kwasu buraczanego własnej produkcji. Zwykle kiszę go jesienią, tak jak warzywa w tym przepisie. Jeżeli nie mam kopru, używam koperku, ostatecznie możemy go pominąć. sok z tak ukiszonych buraczków jest pyszny i aromatyczny, nie zdarzyło mi sie aby nie wyszedł. Do barszczu podajemy uszka lub kruche pierożki z farszem grzybowym. bardzo polecam. Przepis z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" - Maria Lemnis i Henryk Vitry
Zdjęcie - Barszcz wigilijny postny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

składniki (na ok 1,5 - 2 l zupy)
włoszczyzna bez kapusty
(seler, marchew, por, pietruszka, 1 cebula)
500 g buraków
10 ziarenek pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
mały kawałek liścia laurowego
4 szklanki wody
50 - 80 g suszonych prawdziwków
2 szklanki wody
kwas buraczany - ilość zależy od kwasu
sól,
cukier,
czerwone wino lub sok z cytryny

przygotowanie
Dzień wcześniej zalać opłukane grzyby 2 szklankami zimnej wody. Następnego dnia grzyby gotować w tej samej wodzie na małym ogniu, pod przykryciem do miękkości. W drugim garnku umieścić obrane i umyte warzywa (włoszczyzna + buraczki pokrojone na plastry) , dodać przyprawy, zalać 1l wody i gotować do miękkości. Oba wywary, jarzynowy i grzybowy przecedzić przez sito i połączyć. Grzyby odłożyć, zrobimy z nich farsz grzybowy do pierożków. Teraz dodać odpowiednią ilość kwasu buraczanego ( ok 1/2 l kwasu na 1 i 1/2 l wywaru). Barszcz podgrzewać do momentu wrzenia lecz już więcej nie gotować. Jeżeli kolor barszczu nas nie zadowala, poprawić go sokiem z surowego, startego na miazgę buraka. Barszcz należy bardzo troskliwie doprawić. Należy barszcz posolić, dodajemy też odrobinę cukru, a kwaskowatość wzmacniamy dodatkiem czerwonego wytrawnego wina lub sokiem z cytryny. Kilkanaście minut przed podaniem , można również dodać starty ząbek czosnku. Podawać z uszkami lub kruchymi pierożkami. Smacznego!

Zdjęcie - Barszcz wigilijny postny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Barszcz wigilijny postny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Barszcz wigilijny postny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Barszcz wigilijny postny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Barszcz wigilijny postny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Zakwas na barszcz
6

Zakwas na barszcz

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Barszcz z kiszonych buraków i paszteciki
10

Barszcz z kiszonych buraków i…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Barszcz czerwony na zakwasie
4

Barszcz czerwony na zakwasie

upl upl
Niebo w gębie

Smoothie z awokado i pietruszki
1

Smoothie z awokado i pietruszk…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Naleśniki z pieczonymi jabłkami i migdałami. Śniadanie dla Niej i dla Niego

Naleśniki z pieczonymi jabłkam…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Racuchy serowe
3

Racuchy serowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Ciasto cytrynowe z bitą śmietaną i kokosem + film - Smakowite Dania
2

Ciasto cytrynowe z bitą śmieta…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Placuszki z mąki z ciecierzycy z czarnuszką
2

Placuszki z mąki z ciecierzycy…

figmara figmara
figowe smaki

Piwny chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem i migdałami
1

Piwny chleb żytni na zakwasie…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Kandyzowane kumkwaty
1

Kandyzowane kumkwaty

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru

Ziołowa focaccia z rozmarynem…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Nocna owsianka z karmelizowaną gruszką i orzechami
1

Nocna owsianka z karmelizowaną…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!