Zupa-krem z pieczonych buraczków

Zupa-krem z pieczonych buraczków

Wiem, że już pora na botwinkę, ale .... U mojej mamy w piwnicy jeszcze ostały się ostatnie buraczki - trzeba je było wykorzystać.
I z tych oto ostatnich buraczków powstała pyszna zupa krem. A kolor ? Zachwycający !
A z botwinki nie bawet też coś będzie ;)


Zdjęcie - Zupa-krem z pieczonych buraczków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:

1 l rosołu
1 marchewka
nieduży kawałek selera
2 małe ziemniaki
3-4 buraczki czerwone
sól, pieprz
ząbek czosnku
łyżka śmietany 12%
ocet jabłkowy








Wykonanie:

Buraczki obrać, umyć. Każdy owinąć w folię aluminiową i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku - do miękkości.

Warzywa pokroić w kostkę - gotować w rosole, aż zmięknąć.

Upieczone buraczki pokroić w kostkę - wrzucić do rosołu. Zagotować i zgasić płomień.



Doprawić do smaku octem jabłkowym, solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem.

Zupę zmiksować, dodając śmietanę.

Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem lub jajem w koszulce.

Zdjęcie - Zupa-krem z pieczonych buraczków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego !

Kategorie przepisów