Flaczki drobiowe
Nie są to prawdziwe flaki, bardziej zupa na drobiowych żołądkach. Lekka, aromatyczna, po prostu pyszna. Mogę ją jeść trzy razy w ciągu jednego dnia. Moje pierwsze skojarzenie było jednak z tradycyjnymi flakami stąd też taka nazwa. Bardzo polecam.
Skłądniki:
- 3 udka drobiowe
- 1 kg żołądków drobiowych
- 1 mały por
- 1 korzeń selera
- 1 korzeń pietruszki
- 3 marchwie
- 3 cebule
- natka pietruszki
- sól, pieprz, mielona papryka
- sos sojowy do smaku
- 2 łyżki majeranku
Oczyszczone mięso zalać wodą i gotować na małym ogniu. Seler, marchew oraz pietruszkę zetrzeć na tarce, pora i cebulę pokroić w plasterki. Kiedy mięso kurczaka jest miękkie wyjąć z zupy, oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki. Do zupy dodać starte i pokrojone warzywa oraz majeranek. Gotować 15 minut, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodać obrane mięso z kurczaka. Dokładnie wymieszać.
Smacznego:)