Flaczki drobiowe

Flaczki drobiowe

Nie są to prawdziwe flaki, bardziej zupa na drobiowych żołądkach. Lekka, aromatyczna, po prostu pyszna. Mogę ją jeść trzy razy w ciągu jednego dnia. Moje pierwsze skojarzenie  było jednak z tradycyjnymi flakami stąd też taka nazwa. Bardzo polecam.

Zdjęcie - Flaczki drobiowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Skłądniki:

  • 3 udka drobiowe
  • 1 kg żołądków drobiowych
  • 1 mały por
  • 1 korzeń selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 marchwie
  • 3 cebule
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, mielona papryka
  • sos sojowy do smaku
  • 2 łyżki majeranku

Oczyszczone mięso zalać wodą i gotować na małym ogniu. Seler, marchew oraz pietruszkę zetrzeć na tarce, pora i cebulę  pokroić w plasterki. Kiedy mięso kurczaka jest miękkie wyjąć z zupy, oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki. Do zupy dodać starte i pokrojone warzywa oraz majeranek. Gotować 15 minut, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodać obrane mięso z kurczaka. Dokładnie wymieszać.

Smacznego:)

Kategorie przepisów