Gęsta, kremowa zupa idealna nie tylko na Wielkanoc. Jeśli lubicie rzeżuchę spróbujcie, na pewno Wam zasmakuje:-) Przepis znalazłam na blogu Casi i dołączam go do zabawy Zielono mi...
Pyszna, rozgrzewająca zupa z dodatkiem świeżych pomidorów... Przepis znalazłam na forum cincin, proporcje potraktowałam dość dowolnie - jestem w trakcie robienia sosu pomidorowego do słoika - pomidorów dałam więcej niż w przepisie.
Chłodnik należy do tych dań, które robię bardzo rzadko. Ale ostatnie upały dały mi się trochę we znaki więc zamiast lodów zrobiłam tę zimną zupę. Wahałam się czy robić z botwinki czy z ogórków ale jednak przeważył walor kolorystyczny. Bo właśnie za to najbardziej lubię ten chłodnik.
Do garnka wodą wkładamy pokrojona marchewkę, startą pietruszkę i obraną pokrojoną na pół fasolkę szparagową. Lekko solimy i gotujemy aż fasolka będzie pół miękka. Dolewamy bulion warzywny -zagotowujemy ...
Ta zupa ma lekko meksykański klimat (za sprawą dodanej fasoli), można ją pikantnie przyprawić, a nawet wzbogacić kolejnymi dodatkami: ciecierzycą, papryką czy ostrym sosem tabasco.
Przykładem niech będzie pożywna zupa fasolowa, którą przygotowałam w ramach konkursu „Odkryj Kujawski ze smakiem” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są właśnie ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem. Zupa jest gęsta, sycąca i aromatyczna. Może stanowić samodzielne danie. Przygotowana bez dodatku bulionu wyłącznie na bazie dwóch olei smakowych: Kujawski z czosnkiem i Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią.
Gazpacho to hiszpański chłodnik pomidorowy, który idealnie sprawdza się na przyjęciach, ponieważ można go zrobić znacznie wcześniej i przelać do miseczek tuż przed podaniem. Stanowi znakomitą przekąskę podczas letniego "garden party".
Zamiast chłodnika polecam przepis na tę pikantną zupę z soczewicy z chili, pomidorami i ciecierzycą, który może przydać się w najbliższym czasie (nie chcę zapeszać, ale już nie wierzę pogodzie;D). Efekt jest doskonały, soczewica i ciecierzyca jak najbardziej do siebie pasują, a w towarzystwie pomidorów i chili jeszcze zyskują.