Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik pomidorowy

 

Zdjęcie - Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik pomidorowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gazpacho to hiszpański chłodnik pomidorowy, który idealnie sprawdza się na przyjęciach, ponieważ można go zrobić znacznie wcześniej i przelać do miseczek tuż przed podaniem. Stanowi znakomitą przekąskę podczas letniego "garden party".

Zupę można przygotować w 15-20minut, ale stanowczo trzeba jej pozwolić "przegryźć się" przez co najmniej 2godziny.

Jest bardzo prosta w wykonaniu.Zdjęcie - Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik pomidorowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów, krojonych
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 1 szklanki soku pomidorowego
  • 1 łodyga seler naciowego
  • 1/2 czerwonej świeżej papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • kilka listków pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki

Sposób przygotowania:

Zdjęcie - Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik pomidorowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1. Pokrój drobno cebulę, paprykę, seler naciowy i pietruszkę.

2. Do blendera wlej przecier pomidorowy i sok z pomidorów. Dodaj połowę posiekanych warzyw i ząbek czosnku. Wszystko dokładnie zmiksuj. Przelej do garnka.

3. Dodaj całą puszkę pomidorów i resztę warzyw, dopraw przyprawami.

4. Zupę odłóż do lodówki na co najmniej 2godziny.

5. Przelej Gazpacho do miseczek i udekoruj pietruszką. Podawaj od razu.

Smacznego!Zdjęcie - Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik pomidorowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik pomidorowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik pomidorowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji: x 8 Czas przygotowania: 20min

Przepisy z tych kategorii

Gazpacho
1

Gazpacho

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Hiszpania: Gazpacho
9

Hiszpania: Gazpacho

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

Paella z piekarnika czyli obiad który robi się sam
2

Paella z piekarnika czyli obia…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Roscón de reyes
1

Roscón de reyes

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Salmorejo – hiszpański chłodnik pomidorowy
1

Salmorejo – hiszpański chłodni…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Gazpacho pomidorowe
1

Gazpacho pomidorowe

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Sałata rzymska z parmezanem, bazylią i suszonymi pomidorami
1

Sałata rzymska z parmezanem, b…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka makaronowa z kurczakiem, pomidorami i pestkami dyni
3

Sałatka makaronowa z kurczakie…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Sałatka z pomidorów z czarnuszką i serem korycińskim
1

Sałatka z pomidorów z czarnusz…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Łatwa zupa pomidorowo – paprykowa
1

Łatwa zupa pomidorowo – papryk…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym z fetą
1

Bakłażan zapiekany w sosie pom…

Beti Beti
kruche babeczki

Bakłażany pieczone z soczewicą i pomidorami
1

Bakłażany pieczone z soczewicą…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne