Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik pomidorowy

Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik pomidorowy

 

Zdjęcie - Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik pomidorowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gazpacho to hiszpański chłodnik pomidorowy, który idealnie sprawdza się na przyjęciach, ponieważ można go zrobić znacznie wcześniej i przelać do miseczek tuż przed podaniem. Stanowi znakomitą przekąskę podczas letniego "garden party".

Zupę można przygotować w 15-20minut, ale stanowczo trzeba jej pozwolić "przegryźć się" przez co najmniej 2godziny.

Jest bardzo prosta w wykonaniu.Zdjęcie - Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik pomidorowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów, krojonych
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 1 szklanki soku pomidorowego
  • 1 łodyga seler naciowego
  • 1/2 czerwonej świeżej papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • kilka listków pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki

Sposób przygotowania:

Zdjęcie - Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik pomidorowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1. Pokrój drobno cebulę, paprykę, seler naciowy i pietruszkę.

2. Do blendera wlej przecier pomidorowy i sok z pomidorów. Dodaj połowę posiekanych warzyw i ząbek czosnku. Wszystko dokładnie zmiksuj. Przelej do garnka.

3. Dodaj całą puszkę pomidorów i resztę warzyw, dopraw przyprawami.

4. Zupę odłóż do lodówki na co najmniej 2godziny.

5. Przelej Gazpacho do miseczek i udekoruj pietruszką. Podawaj od razu.

Smacznego!Zdjęcie - Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik pomidorowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik pomidorowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik pomidorowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji: x 8 Czas przygotowania: 20min

Kategorie przepisów