Kremowa zupa z rzeżuchy
Gęsta, kremowa zupa idealna nie tylko na Wielkanoc. Jeśli lubicie rzeżuchę spróbujcie, na pewno Wam zasmakuje:-) Przepis znalazłam na blogu Casi i dołączam go do zabawy Zielono mi...
Składniki:
1 pęczek rzeżuchy
4 ziemniaki
1 mała cebula
1 szklanka bulionu
1 łyżka masła
2 łyżki gęstej smietany
sól, pieprz
Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę, a cebulę w półplasterki. Podsmażamy na łyzce masła, po czym zalewamy 1 szklanką bulionu i 1,5 szklanki wody. Gotujemy do miękkości, a pod koniec dodajemy umytą rzeżuchę. Jeszcze chwilę gotujemy, zestawiamy z ognia i po lekkim ostudzeniu miksujemy w blenderze na gładką masę. Zabielamy smietaną, doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy samą, z dodatkiem grzanek lub makaronu, udekorowaną odrobiną posiekanej rzeżuchy.
Smacznego:-)