Pożywna zupa fasolowa z czosnkowymi grzankami

Pożywna zupa fasolowa z czosnkowymi grzankami


Zdjęcie - Pożywna zupa fasolowa z czosnkowymi grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„ ZT Kruszwica S.A. wypuściły niedawno na rynek oleje Kujawskie ze smakiem. W sprzedaży dostępne są cztery smaki : Kujawski z czosnkiem, Kujawski z bazylią, Kujawski z czosnkiem i bazylią oraz Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią. Jako, że oleje Kujawskie są mi dobrze znane (zwłaszcza „3 ziarna” mój ulubiony) bez namysłu sięgnęłam po nie i muszę przyznać, że się nie zawiodłam. Małe wygodne opakowanie, w miarę przystępna cena (choć mogłyby być trochę tańsze) i ładny design. Trzeba przyznać, że producent o wszystkim pomyślał. Oleje doskonale się sprawdzają nie tylko jako dodatek do sałatek czy dresingów, ale także do smażenia i pieczenia. Można także na ich bazie przyrządzać zupy. Przykładem niech będzie pożywna zupa fasolowa, którą przygotowałam w ramach konkursu „Odkryj Kujawski ze smakiem” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są właśnie ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem. Zupa jest gęsta, sycąca i aromatyczna. Może stanowić samodzielne danie. Przygotowana bez dodatku bulionu wyłącznie na bazie dwóch olei smakowych: Kujawski z czosnkiem i Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią. Świetnie się sprawdza w mroźne zimowe dni, a jej doskonałym uzupełnieniem są czosnkowe grzanki."
Zdjęcie - Pożywna zupa fasolowa z czosnkowymi grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Pożywna zupa fasolowa z czosnkowymi
grzankami (przepis własny)
Składniki dla 4 osób:
Zupa:
1 szklanka suchej białej fasoli
1 gałązka świeżego rozmarynu lub pół łyżeczki suszonego
1 łyżka oleju Kujawskiego z czosnkiem
3 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem, bazylią i pomidorami
150g chudego surowego wędzonego boczku
1 czerwona cebula
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
pół łyżeczki drobno posiekanej papryczki chilli
sól
świeżo zmielony pieprz
cząber

Grzanki:
8 kromek bułki bagietki
4 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem
4 łyżki startego parmezanu


Fasolę namoczyć na noc. Rano odcedzić, przełożyć do garnka i zalać świeżą wodą tak aby fasolę przykrywała 2-3cm warstwą. Dodać łyżkę oleju kujawskiego z czosnkiem i gałązkę świeżego rozmarynu. Gotować na małym ogniu godzinę.
Posiekać drobno cebulę. Boczek i seler naciowy pokroić w kostkę, a marchewkę w półtalarki.
Rozgrzać na patelni olej kujawski z czosnkiem, bazylią i pomidorami. Wrzucić boczek i cebulę. Smażyć aż boczek się ładnie zrumieni. Dodać pokrojoną marchewkę i seler naciowy. Jeszcze chwilę razem przesmażyć.
Odłożyć do innego naczynia 5 łyżek ugotowanej fasoli. Wlać 5 łyżek płynu w którym się gotowała i zmiksować. Do pozostałej fasoli dodać podsmażone warzywa z boczkiem i papryczkę chilli. Wlać szklankę wody. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą cząbru. Gotować jeszcze godzinę. Pod koniec gotowania dodać puree z fasoli aby nasza zupa była bardziej zawiesista.

Bułki skropić czosnkowym olejem. Posypać startym parmezanem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C z włączonym opiekaczem na 12 minut.

Rozlać zupę do miseczek i podawać z czosnkowymi grzankami.
Przepis dodaję do akcji



Kategorie przepisów