Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami, chili i ciecierzycą
Ta zupa na pewno Was rozgrzeje;) Nieważne, że teoretycznie mamy wiosnę, bo pogoda w Polsce nawet w czerwcu bywa nieciekawa. Dlatego zamiast chłodnika polecam przepis na tę pikantną zupę z soczewicy z chili, pomidorami i ciecierzycą, który może przydać się w najbliższym czasie (nie chcę zapeszać, ale już nie wierzę pogodzie;D). Efekt jest doskonały, soczewica i ciecierzyca jak najbardziej do siebie pasują, a w towarzystwie pomidorów i chili jeszcze zyskują. Zupa smakuje wyraziście, jest wyjątkowo aromatyczna i nieprzesadnie pikantna. Trudno więcej o niej napisać, jest po prostu pyszna i świetnie nadaje się na lekki, a przy tym sycący obiad.
Zupa z czerwonej soczewicy
z pomidorami, chili i ciecierzycą
- 1 łyżeczka całego kuminu
- 1/2 łyżki oleju
- 1 czerwona cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 małe pomidory (250g)
- 1 czerwona chili
- 450ml wody
- 70g czerwonej soczewicy
- sól, pieprz
- 1/2 puszki ciecierzycy
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
Rozgrzać garnek z grubym dnem i prażyć nasiona kuminu przez minutę, mieszając.
Dodać olej, posiekaną cebulę i seler naciowy i smażyć przez 5 minut.
Dodać pokrojone w małą kostkę pomidory, posiekaną chili, wodę, soczewicę i szczyptę soli.
Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut lub aż soczewica będzie dobra.
Zmiksować za pomocą blendera, dodać ciecierzycę, podgrzać i doprawić.
Podawać posypane natką pietruszki i z chlebem.
Inspiracja stąd.
Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 230 kcal