Lubicie miętowe smaki? Jeśli tak to polecam Waszej uwadze ten torcik. Miętowy ale tylko leciutko, z małymi kawałkami czekolady. Kolejny raz sprawdziła się masa na bazie serka mascarpone.
Ukrainka to miodowe, delikatne ciasto przekładane budyniowo - maślanym kremem. Pyszne! Robiłam je po raz pierwszy dwa tygodnie temu i nawet kawałeczek nie ostał się do zdjęcia.
Ciasto jest miękkie , puszyste i delikatne - bardzo smaczne. Być może wygląda na pracochłonne, jednak tylko z pozoru. Każdą warstwę robi się osobno, ale piecze razem, tak, że nie jest źle ;-) Pysznie smakuje i ładnie wygląda , a do tego nie wymaga wyszukanych składników :-)
Tort jest fantastyczny ! Można się rozpłynąć delektując się nim ;-) Zdecydowanie słodki, ale pyszny. Orzechowe placki, przełożone grubą warstwą kremu budyniowego oraz bitą śmietaną wymieszaną z pokruszonym karmelem oraz posiekanymi, podpieczonymi orzechami laskowymi. Bardzo sycący, a zatem podzielny. Ja zdołałam zjeść dwa kawałki, ale czułam się po nich jakbym pożarła całe pudełko Ferrero Rocher na raz ;-)
Biszkopt, gruba warstwa delikatnego kremu kokosowego, dżem z czarnej porzeczki dla kontrastu, a całość posypana prażonymi wiórkami kokosowymi. Mmm... można się rozpłynąć :-) Szczerze polecam i to nie jako ciasto "kryzysowe", ale na największe uroczystości.
Jesienna wersja Pani Walewskiej z orzechami i powidłami jest zdecydowanie mniej słodka od oryginalnej, ale zapewniam równie pyszna. Ciasto wydaje się pracochłonne, ale wcale takie nie jest. Na co tu czekać? Idziemy łupać orzechy.
Dzisiejszy torcik składa się z 4 blatów orzechowych, które są leciutko nasączone i przełożone wspaniałą masą kawową. Jest niezbyt słodki, leciutki i chrupiący. Tak bardzo nam posmakował, że juz obmyślam kolejny na bazie orzechowych biszkoptów.
Przepyszna! Zupełnie inna od tradycyjnych - czytaj kruchych - szarlotek. Ciasto jest mięciutkie i wilgotne, choć jednocześnie z wierzchu tworzy przyjemnie chrupiącą skorupkę. Idealnie współgra ze sporymi, soczystymi kawałkami jabłek, którymi jest mocno nadziane.
Cóż jeszcze mogę powiedzieć, poza tym, że polecam...? Mnie to ciasto oczarowało do tego stopnia, że właśnie popełniłam kolejny wypiek, który prawdopodobnie pojawi się na blogu już jutro :-)
Bardzo szybkie ciasto do zrobienia i jajka nawet nie potrzebne..wystarczy zmiksować wszystkie składniki i gotowe..Takie ciasto chociaż bez przyprawy do piernika smakuje jak piernik...
Zwolennikom tradycyjnych smaków to ciasto powinno przypaść do gustu. Bo cóż bardziej tradycyjnego niż kruche ciasto z serem i jabłkami. Ciasto jest rewelacyjne w smaku i bardzo łatwe do zrobienia. Idealnie nadaje się na święta jeśli np. nie macie w planach wielkiego sernika.
Jeszcze jedno świąteczne ciasto, które powstało zupełnie przypadkowo, a okazało się najsmacznieszym. Jest ono składanką kilku smaków i każdy z domowników znalazł w nim słodziutką namiastkę swego ulubionego ciasta. Ciasto kokosowe, orzechowe, sernik, krem budyniowy, krówkowy, marcepan i owoce z syropu składają się na kompozycję tego przekładańa. Całość wykończona polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi.