Torcik miętowy straciatella

Torcik miętowy  straciatella

Lubicie miętowe smaki? Jeśli tak to polecam Waszej uwadze ten torcik. Miętowy ale  tylko leciutko, z małymi kawałkami czekolady. Kolejny raz sprawdziła się masa na bazie serka mascarpone. Ciasto nasączyłam likierem miętowym a do biszkoptu dodałam zielony barwnik. Jeśli nie macie barwnika albo zwyczajnie nie chcecie go użyć to po prostu go pomińcie a ciasto i tak pozostanie miętowe.

Tutaj czekam na Wasze konkursowe  propozycje herbaciane:)

Zdjęcie - Torcik miętowy  straciatella  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na biszkopt (tortownica o śr.21 cm):

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru (niepełna)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Upiec na złoty kolor. Po upieczeniu przekroić na 3 części.

Składniki na nasącz:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Składniki na masę:

  • 250 g serka mascarpone
  • 4  łyżki cukru pudru
  • 330 ml śmietany kremówki
  • 10 dag czekolady (użyłam nadziewanej miętowej)

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Serek rozetrzeć, dodać ubitą śmietanę, miksować aż masa będzie gęsta i sztywna. Dodać pokrojoną w drobne kawałki czekoladę.

Pierwszą część ciasta ułożyć na tortownicy, nasączyć, wyłożyć 1/3 część masy. Dokładnie rozsmarować  i tak samo postąpić z dwiema kolejnymi. Wierzch delikatnie posmarować i dowolnie udekorować. Wstawić tort do lodówki na kilka godzin:)

Smacznego:)

Kategorie przepisów