Ciasto bawarskie

Ciasto  bawarskie

Zwolennikom tradycyjnych smaków to ciasto powinno przypaść do gustu. Bo cóż bardziej tradycyjnego niż kruche ciasto z serem i jabłkami. Ciasto jest rewelacyjne w smaku i bardzo łatwe do zrobienia. Idealnie nadaje się na święta jeśli np. nie macie w planach wielkiego sernika.

Zdjęcie - Ciasto  bawarskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło i tu + moje zmiany

Składniki na spód:

  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Składniki na masę serową:

  • 225 g serka śmietankowego
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki na masę jabłkową:

  • 4 kwaśne jabłka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 4 łyżki płatków migdałowych

Tortownicę o śr. 21cm.  wysmarować masłem. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wyłożyć nim przygotowaną tortownicę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekać ok. 20 min. Ser utrzeć z jajami i wanilią i wylać na podpieczony spód. Obrane jabłka pokroić w półplasterki, wymieszać z cukrem i cynamonem i wyłożyć na masie serowej. Posypać płatkami migdałowymi. Piec 40-45 min. w temperaturze 180 stopni aż patyczek będzie suchy.

Smacznego:)

Kategorie przepisów