Ciasto bawarskie
Zwolennikom tradycyjnych smaków to ciasto powinno przypaść do gustu. Bo cóż bardziej tradycyjnego niż kruche ciasto z serem i jabłkami. Ciasto jest rewelacyjne w smaku i bardzo łatwe do zrobienia. Idealnie nadaje się na święta jeśli np. nie macie w planach wielkiego sernika.
Składniki na spód:
- 125 g masła lub margaryny
- 1 szklanka mąki
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Składniki na masę serową:
- 225 g serka śmietankowego
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki na masę jabłkową:
- 4 kwaśne jabłka
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka cynamonu
- 4 łyżki płatków migdałowych
Tortownicę o śr. 21cm. wysmarować masłem. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wyłożyć nim przygotowaną tortownicę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekać ok. 20 min. Ser utrzeć z jajami i wanilią i wylać na podpieczony spód. Obrane jabłka pokroić w półplasterki, wymieszać z cukrem i cynamonem i wyłożyć na masie serowej. Posypać płatkami migdałowymi. Piec 40-45 min. w temperaturze 180 stopni aż patyczek będzie suchy.
Smacznego:)