Pomysł na szybki, pyszny obiad lub kolację. Moja faza na botwinkę i buraki trwa, mogłabym je jeść w naprawdę dużych ilościach :) Przynajmniej zdrowo :)
Mam słabość do wszelkich placków. Te z cukinii należą do moich ulubionych. Są bardzo delikatne, sekretem, by po usmażeniu pozostały zwarte i chrupiące jest dokładne (nawet kilkukrotne) odciśnięcie potartych już warzyw z nadmiaru płynu, najlepiej zrobić to po prostu dłońmi, mocno ściskając cukinię
Drylownicą do pestek wyciąć z arbuza oraz fety okrągłe walce. Arbuza zamarynować w oleju Kujawskim „Pomidor, czosnek i bazylia”, a fetę w oleju Kujawskim „Bazylia” i zostawić na noc do zamarynowania...
Jak ja lubię lato i wszystkie smakołyki w tym okresie, owoce i warzywa nasze polskie. Oj niech żałuje ten, który nie chce naszego dobra i wprowadza embargo; Promujmy zatem i wspierajmy polskie ogrodnicze plony.
A w związku z tym, że będę wypoczywać w Toskanii to proponuję kanapeczką crostini z serem owczym i świeżą figą. Można w taki sposób delektować się włoskimi smakami. Ja natomiast tam będę zrywać świeże figi z drzewa.
Tropikalną słodycz przełamał smak prawdziwej, greckiej fety (którą jadłam chyba pierwszy raz w życiu!). Całość okazała się wyjątkowo smaczna. Zdecydowanie zachęcam Was do wypróbowania tego ekstrawaganckiego, aczkolwiek coraz bardziej popularnego połączenia!
Świetna przekąska dla amatorów słonych serów :) Kusi wyglądem , świetnie prezentuje się na stole i jest pyszna :) To ostatnia chwila, żeby przygotować ją na Sylwestra! Polecam :)
Uwielbiam sałatki warstwowe. Tym razem zaproponuję efektowną, kolorową sałatkę warstwową z kapusty pekińskiej, pomidorów i kurczaka, uzupełnioną sosem czosnkowo-majonezowym. Kilka niepozornych składników, a efekt naprawdę wspaniały – szczególnie, jak mamy możliwość zaserwowania sałatki w przeźroczystej misce.
Wielkanoc tuż tuż. Patrząc na padający śnieg za oknem aż trudno w to uwierzyć... Może spodoba Wam się propozycja jajek faszerowanych pomidorami, świeżą bazylia i fetą?
Jest kolejny lunchbox do pracy. Możecie też podać tą sałatkę dla gości albo zabrać na majówkowy piknik. Przepyszny, sprężysty, bogaty w składniki odżywcze pęczak który to powstaje z całych, niepokruszonych ziaren jęczmienia. Pęczak jest doskonały dla osób dbających o swoją linię – zapewnia przez długi czas poczucie sytości.
Kotleciki te robiłam już kilkakrotnie i z pewnością niejeden raz jeszcze do nich wrócę. Smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mocno polecam.