Feta, feta, feta ... uwielbiamy i czesto jemy.Zeby nie bylo nudno to co jakis czas trzeba wyprobowac cos nowego.Tym razem mialo tez byc z mala iloscia pracy ... i tak tez bylo.
Niesamowite połączenie. Cudownie zaskakujące, te dwa składniki pasują do siebie niemal tak dobrze jak pomidory i bazylia. A do tego działają orzeźwiająco i pobudzająco prawie jak mocna kawa. W upalny dzień z powodzeniem zastąpią grzeszne ciężkie przekąski :-)
Zaczęłam szukać czegoś więcej na temat tej potrawy i znalazłam wpis na bulgaricus.com, z bardzo podobnym przepisem przesłanym przez Rosy. Bardzo zaciekawiona zaczęłam szukać więcej na ten temat i wygląda na to, że potrawa ta, to prawdopodobnie Koledna pita - chlebek pieczony w Bułgarii na Boże Narodzenie. Tradycyjnie wkłada się do niego pieniążek - podobnie jak u nas do uszek.
Jestem wielkim fanem sera feta, zarówno w sałatkach, zapiekankach jak i sote. Niemniej jakiś czas temu natknęłam się na kupną fetę w zalewie z oliwy, niestety byłą dostępna w 1 może 2 smakach dla mnie zbyt mało aromatycznych. Postanowiłam więc wykonać ją w domu.
połączenie słodkich cytrusów ze słoną fetą i oliwkami jest genialne! Sałatka jest lekka i sycąca, a dzięki mandarynkom nabiera świątecznego charakteru. Do tego na jej przygotowanie potrzeba zaledwie jakieś 5-10 minut.
jest to kolejne pyszne połączenie smaków. Delikatne jajka i słona feta doskonale do siebie pasują a ja dodałam jeszcze kawałek pora i to też był dobry pomysł
Cukinie dobrze myjemy nie obieramy. Kroimy w cieniutkie tasiemki za pomocą obieraczki do warzyw. Tasiemki solimy i odstawiamy na parę minut ,żeby zmiękła . Odsączamy z nadmiaru soku. Dodajemy posiekany koperek. Ser feta kroimy w kosteczkę i dodajemy do sałatki...
Arbuzowa sałatka pojawiała się na coraz większej liczbie blogów. I pomyślałam, że skoro tak wiele osób zdecydowało się ją przygotować, a nawet prezentuje ją na swoich blogach to musi być w niej jakiś czar. Okazja do jej przygotowania wydawała się idealna- miły wieczór w towarzystwie znajomych.
Bardzo lekka, letnia sałatka. Kompozycja chrupiącej sałaty lodowej,kalarepki i zielonego ogórka. Całość dopełnia świeży, młody groszek. Do tego słonawa feta i mamy doskonałą sałatkę na ciepłe dni. Sałatka idealna do grilla, lekka i chrupiąca! Polecam gorąco!
Koperty z ciasta francuskiego z nadzieniem ze szpinaku, pomidorków i sera feta. Doskonałe jako przystawka na ciepło lub zimno lub jako dodatek do sałatki czy mięsa. Lubię takie dania ze względu na szybkość przygotowania i zawsze doskonały smak. Polecam.