Pęczak z fetą i oliwkami w sosie musztardowym
Jest kolejny lunchbox do pracy. Możecie też podać tą sałatkę dla gości albo zabrać na majówkowy piknik. Przepyszny, sprężysty, bogaty w składniki odżywcze pęczak który to powstaje z całych, niepokruszonych ziaren jęczmienia. Pęczak jest doskonały dla osób dbających o swoją linię – zapewnia przez długi czas poczucie sytości. Dlatego porcja sałatki zaspokoi głód w czasie pracy lub zajęć.
Pęczak z fetą i oliwkami w sosie musztardowym składniki dla 2 porcje:- 100g pęczaku
- 100g sera feta
- ok. 15 zielonych oliwek w ziołach
- ½ czerwonej cebuli
- 1 krótki ogórek
- 1 mała czerwona papryka
sos:
- 50ml oliwy
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 3 łyżki wody z butelki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka siekanego świeżego oregano (lub ½ łyżeczki suszonego oregano)
- 1 łyżka siekanego świeżego tymianku (½ łyżeczki suszonego tymianku)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
Pęczak opłukuję i namaczam w wodzie całą noc (lub 5-6 godzin). Odsączany pęczak wrzucam na osolony wrzątek i gotuję do miękkości (ok. 30minut, jeśli był moczony krócej to należy gotować dłużej i próbować, musi być sprężysta). Ugotowaną kaszę pozostawiam na sicie do ostygnięcia.
Cebulę siekam drobno, fetę rozkruszam, oliwki kroję w plasterki. Ogórka obieram, kroje na pół wzdłuż i wyskrobuję łyżeczką nasiona (ten mokry środek). Kroję w drobną kostkę. Paprykę również kroję w kostkę.
Składniki sosu miksuję i mieszam z kaszą i resztą produktów.
Warto całą sałatkę schłodzić 30 minut w lodówce przed podaniem.