Pęczak z fetą i oliwkami w sosie musztardowym

Pęczak z fetą i oliwkami w sosie musztardowym

Jest kolejny lunchbox do pracy. Możecie też podać tą sałatkę dla gości albo zabrać na majówkowy piknik. Przepyszny, sprężysty, bogaty w składniki odżywcze pęczak który to powstaje z całych, niepokruszonych ziaren jęczmienia. Pęczak jest doskonały dla osób dbających o swoją linię – zapewnia przez długi czas poczucie sytości. Dlatego porcja sałatki zaspokoi głód w czasie pracy lub zajęć.

Zdjęcie - Pęczak z fetą i oliwkami w s.musztardowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pęczak z fetą i oliwkami w sosie musztardowym składniki dla 2 porcje:
  • 100g pęczaku
  • 100g sera feta
  • ok. 15 zielonych oliwek w ziołach
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 krótki ogórek
  • 1 mała czerwona papryka

sos:

  • 50ml oliwy
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 3 łyżki wody z butelki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka siekanego świeżego oregano (lub ½ łyżeczki suszonego oregano)
  • 1 łyżka siekanego świeżego tymianku (½ łyżeczki suszonego tymianku)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
przygotowanie:

Pęczak opłukuję i namaczam w wodzie całą noc (lub 5-6 godzin). Odsączany pęczak wrzucam na osolony wrzątek i gotuję do miękkości (ok. 30minut, jeśli był moczony krócej to należy gotować dłużej i próbować, musi być sprężysta). Ugotowaną kaszę pozostawiam na sicie do ostygnięcia.

Cebulę siekam drobno, fetę rozkruszam, oliwki kroję w plasterki. Ogórka obieram, kroje na pół wzdłuż i wyskrobuję łyżeczką nasiona (ten mokry środek). Kroję w drobną kostkę. Paprykę również kroję w kostkę.

Składniki sosu miksuję i mieszam z kaszą i resztą produktów.

Warto całą sałatkę schłodzić 30 minut w lodówce przed podaniem.

Zdjęcie - Pęczak z fetą i oliwkami w s.musztardowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów