Sałatka z marynowanego arbuza na sosie śmietanowym z fetą oraz marynowana feta na sosie malinowym
Składniki:
(przepis na 4 osoby)
¼ arbuza
300 g fety w dużym kawałku
1 saszetka oleju „Kujawski ze smakiem - bazylia”
1 saszetka oleju „Kujawski ze smakiem - pomidor, czosnek i bazylia”
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 szklanka malin
2 łyżeczki cukru brązowego
Przygotowanie:
Drylownicą do pestek wyciąć z arbuza oraz fety okrągłe walce. Arbuza zamarynować w oleju Kujawskim „Pomidor, czosnek i bazylia”, a fetę w oleju Kujawskim „Bazylia” i zostawić na noc do zamarynowania. Wymieszać pozostałą fetę z jogurtem na jednolitą masę. Zmiksować maliny i przetrzeć przez sito, a następnie doprawić cukrem. Posmarować talerz sosem z jogurtu i fety i na nim układać zamarynowane walce arbuza oraz sosem malinowym, a na nim układać zamarynowaną fetę.
Serwowane na łupkowym talerzu SlatePlate