Tarta z burakami i fetą
Pomysł na szybki, pyszny obiad lub kolację. Moja faza na botwinkę i buraki trwa, mogłabym je jeść w naprawdę dużych ilościach :) Przynajmniej zdrowo :)
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g sera feta
- 3-4 młode buraczki
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
Ciasto francuskie rozwinąć, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zawinąć brzegi do środka, tworząc rant (około 1 cm). Ciasto nakłuć widelcem, piec w temperaturze 180 C (termoobieg) około 15 minut. Buraki i czosnek obrać, pokroić w cienkie plastry. Na podpieczony spód wyłożyć buraki i czosnek, posypać serem i skropić oliwą z oliwek. Piec kolejne 12 minut w temperaturze 180C (termoobieg). Przed podaniem skropić octem balsamicznym.