Feta z oliwkami w oliwie ziołowej

Feta z oliwkami w oliwie ziołowej

Kuchnia grecka w kuchni polskiej? Nic trudnego. Przepyszna przekąska do chleba lub dodatek do sałatki – feta z oliwkami w domowej zalewie ziołowej.

Zdjęcie - Feta z oliwkami w oliwie ziołowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Feta z oliwkami w oliwie ziołowej składniki:
  • 150g fety
  • 15 oliwek
  • ¾ szklanki oliwy
  • kilkanaście listków świeżej kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka siekanego rozmarynu
  • ½ łyżeczki soli

Zdjęcie - Feta z oliwkami w oliwie ziołowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

przygotowanie:

Fetę kroję w kostkę, wrzucam do słoiczka. Na wierzch wrzucam oliwki.

Oliwę rozrabiam z posiekanym czosnkiem, rozmarynem, kolendrą i solą. Przygotowaną oliwą zalewam fetę z oliwkami. Zakręcam szczelnie słoik i odstawiam do lodówki na 3 dni.

Można przechowywać w lodówce 2-3 tygodnie.

Zdjęcie - Feta z oliwkami w oliwie ziołowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów