Koperty z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą
Koperty z ciasta francuskiego z nadzieniem ze szpinaku, pomidorków i sera feta. Doskonałe jako przystawka na ciepło lub zimno lub jako dodatek do sałatki czy mięsa.
Lubię takie dania ze względu na szybkość przygotowania i zawsze doskonały smak. Polecam.
SKŁADNIKI:
1 płat ciasta francuskiego
150 g szpinaku
200 g pomidorków koktajlowych
150 g sera feta
1 ząbek czosnku
oliwa
sól i pieprz
1 roztrzepane jajko
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Podsmaż i po chwili dodaj szpinak. Podduś do momenty gdy szpinak zwiędnie. Patelnie zdejmij z ognia.
Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, fetę pokrój w kostkę.
Do podduszonego szpinaku dodaj pomidorki i fetę. Całość delikatnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Piekarnik włącz na 200 stopni.
Na stole rozłóż ciasto francuskie i podziel je na kwadraty. Na każdym z nich pośrodku ułóż po 2 łyżki szpinakowego nadzienia, a narożniki ciasta zawiń do środka.
Ciasto posmaruj roztrzepanym jajem i wstaw do piekarnika. Piecz około 20-25 minut na złoty kolor.