Sałatka z mandarynkami, oliwkami i serem feta

Sałatka z mandarynkami, oliwkami i serem feta

Dziś ponownie spotykam się w wirtualnej kuchni ze wspaniałą dziewiątką ;) Od dłuższego czasu umykały mi wszystkie wspólne kucharzenia ze względu na brak czasu, choroby, wyjazdy lub inne tego typu przeszkody. Dlatego cieszę się, że udało mi się tym razem „dotrzeć” do naszej wirtualnej kuchni. A cieszy mnie to tym bardziej, ponieważ przygotowaliśmy wspólnie naprawdę przepyszną sałatkę i z nie byle jakiego przepisu, bo autorstwa naszej kochanej Panny Malwinny.

Gdy Malwinka zaproponowała nam wspólne zrobienie jej zrobienie, spojrzałam tylko na składniki i od razu wiedziałam, że będzie pyszna. Zdarzyło mi się przygotowywać już sałatkę w podobnym stylu (która na pewno się tu pojawi, muszę tylko kiedyś musi się doczekać zdjęć zanim zostanie skonsumowana;)  i połączenie słodkich cytrusów ze słoną fetą i oliwkami jest genialne! Sałatka jest lekka i sycąca, a dzięki mandarynkom nabiera świątecznego charakteru. Do tego na jej przygotowanie potrzeba zaledwie jakieś 5-10 minut. U mnie doskonale sprawdziła się w pracy dodając energii na dalsze godziny. Myślę że świetnie się też skomponuje z drobiem podana na obiad. A do wszystkich niedowiarków – nie bójcie się słodkiego akcentu w wytrawnej sałatce – doskonale wpasowuje się w całość :)

Za spotkanie ślicznie dziękuję Shinju, Peli, Ani Włodarczyk, Emmie, Michałowi, Ani-Król, Dobrusi i oczywiście sprawczyni całego zamieszania cudnej Pannie Malwinnie.

Przepis oczywiście dodaję do Barku sałatkowego Peli - Wigilijnie i Świątecznie.

 Zdjęcie - Sałatka z mandarynkami, oliwkami i serem feta  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (z drobnymi zmianami):

  • 2 garści ulubionej sałaty lub miksu sałat
  • 60 g sera feta
  • 80 g mandarynek z puszki, odsączonych z zalewy
  • 12 czarnych oliwek
  • pół małej czerwonej cebulki – pominęłam ze względu na spożycie sałatki w pracy
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki cukru pudru
  • ½ łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • sól, świeżo zmielony pieprz

*Nie przejmujcie się dokładnymi proporcjami w przepisie (poza dressingiem) – można ją spokojnie zrobić na oko starając się równoważyć ilość składników.

 

Sposób przyrządzenia:

Sałatę umyć, dokładnie osuszyć i porwać na kawałki. Fetę pokroić w kostkę, oliwki na połówki. Cebulkę obrać i posiekać w cieniutkie piórka. Jeżeli boicie się ostrego smaku możecie je sparzyć wrzątkiem na sitku. Ocet, oliwę, cukier, musztardę i przyprawy utrzeć do postaci emulsji. Wszystkie składniki wymieszać w misce lub ułożyć na talerzu. Tuż przed podaniem polać dressingiem.

Smacznego!

Zdjęcie - Sałatka z mandarynkami, oliwkami i serem feta  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sałatka z mandarynkami, oliwkami i serem feta  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ja pozwolę sobie jeszcze przypomnieć o trwającym u mnie konkursie, w którym do wygrania są cudnej urody kolczyki. Może uda Wam się nimi wykończyć swoją sylwestrową kreację?

 Zdjęcie - Sałatka z mandarynkami, oliwkami i serem feta  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów