Kotlety mielone z fetą
Takie kotlety najbardziej znane są w Grecji i nazywają się bifteki. Widziałam wersję z kawałkami sera w masie mięsnej ale także z serowym farszem. Ponieważ lubię wszelkiego rodzaju nadziewane kotlety zdecydowałam się wlaśnie na taką wersję. Kotlety są bardzo smaczne, pachnące ziołami przywodzą na myśl słoneczne lato w Grecji.
Źródło
Składniki:
- 1/2 kg mielonego mięsa wołowego
- 1 łyżka naturalnego jogurtu
- 100 g sera feta
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Wszystkie składniki oprócz fety wymieszać dodając 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Dobrze wyrobić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować owalne kotlety w środek wkładając kostkę fety. Smażyć na rozgrzanej patelni, na małym ogniu ok. 15 min.
Smacznego:)